Продължава спорът между ОУ Захари Стоянов и МГ за сграда
Продължава спорът между ОУ Захари Стоянов и МГ за сграда / Sofia Photo Agency

Има сериозен риск за опорочаване на новата учебна година, ако се осъществи планувания прием на първокласници в основно училище "Захари Стоянов". Причината е, че за поредна година се предвижда разкриване на нови паралеки, а общият брой не е съобразен с капацитета на базата, която е на разположение. Това стана ясно от думите на зам.-кметът по образованието Коста Базитов по време на заседание на общинската комисия „Наука и образование". Становището му прозвуча, след като представители на двете учебни заведения изказаха позициите си по отношение на общата сграда, където се помещават. Базитов допълни, че не бива да се стига до искания за преместване на едно от училищата. Според него двете ръководства трябва да намерят начин да работят заедно, както останалите колективи в града, които делят една база. Конфликтът за това кое училище трябва да остане във въпросната сграда съществува още от 2004 година.

Повод да се стигне до обсъждане на проблема на заседание на общинската комисия е подписка, която е организирана от родителската общност на ОУ "Захари Стоянов" и подкрепена от около 2000 души. Тя изразява искане Математическа гимназия да бъде изместена в друга сграда и общината да помогне това да се случи.

Въпросът за увеличения прием бе поставен от представители и на двете страни. Различна картина представи Базитов. По думите му за последните 10 години МГ не са увеличавали броя паралелки с изключение на 2009 и 2010, докато в основното училище се случва почти всяка година. Плануваният прием за новата учебна година също предвижда увеличение.

Преди изказването на Коста Базитов позициите си изложиха председателите на настоятелствата в двете училища, както и директорите им. От основното училище заявиха, че подписката, която е съставила родителската общност за преместване на МГ, цели да се избегне проблем, който ще настъпи, когато целодневното обучение за деца от първи до трети клас стане задължително. Според Цончо Ганев, който е председател на училищното настоятелство на „Захари Стоянов", общината трябва да сложи край на противопоставянето на двете училища, които безспорно се ползват с добро име.

По думите на директорката на основното училище сградата трябва да се ползва в разпределение  50 на 50 процента от двете школа, а това не се спазва от МГ. Представителите на гимназията отвърнаха, че няма документ, в които да са посочени конкретни цифри. В сключеното споразумение между училищата е посочено, че базата е предоставена за съвместно ползване без да бъде уточнено разпределение. Това потвърди и Коста Базитов.

Павлин Петков, който ръководи МГ заяви, че колективът на учебното заведение настоява за преместване на основното училище в друга сграда в квартала. Той допълни, че към момента не се предвижда прибягване до подобни действия със съставяне на подписка.

Очаква се позицията на общинската администрация да бъде представена от кмета на Община Варна и зам.-кмета по образованието на пресконференция следващата сряда.