/ Община Девня
План-приемът за новите специалности в СУ "Васил Левски" - гр. Девня бе изпълнен в своя задължителен минимум и през новата учебна година училището ще започне да обучава първия випуск квалифицирани специалисти за нуждите на химическата промишленост в града. Това заяви заместник-директорът на СУ "Васил Левски" Миглена Радкова, като уточни, че в сформираните професионални паралелки все още има незаети места за завършили основно образование в VII и VIII клас. 

До четвъртък, 13 юли, в училището ще се приемат заявления за участие в третото класиране на кандидат-гимназисти след VII клас. Свободните места са 4, а резултатите ще бъдат обявени на 19 юли, сряда. Завършилите основното си образование в VII клас могат да подават документи само за специалността "Автоматизация на непрекъснати производства", която е подходяща и за момичета. 

Община Девня

За паралелката след VIII клас, в която ще се обучават и гимназисти по специалността "Електрообзавеждане на производството", срокът за подаване на документи за участие във второто класиране вече изтече. Кандидатите са 7, а свободните места - 3. Резултатите ще станат ясни на 13 юли. 

Трето класиране след VIII клас ще има само ако останат свободни места в предвидения 26-числен състав на паралелката. В този смисъл не се изключва възможността да бъде обявено и четвърто класиране за прием по новите специалности след VII и VIII клас, отбеляза г-жа Радкова. 

Така или иначе задължителният минимум от 18 ученици за паралелка е покрит още след първото класиране и от новата учебна 2017/2018 година СУ "Васил Левски" ще започне да обучава пионерите на новите специалности.