Германският парламент разреши еднополовите бракове
Германският парламент разреши еднополовите бракове / Thinkstock/Getty Images
Признаването на гей браковете би разрушило представата за държавност и границите на културата ни, смята варненският свещеник Василий Шаган. Подобна информация се появи в The New York Times, според който Европейският съд по правата на човека може да принуди България да признае еднополовите бракове.

The New York Times: България може да бъде принудена да признае еднополовите бракове

„Ако някой иска да ме накара да променя мнението си за брака и да се съглася с гей браковете, би постъпил много нетолерантно с мен. Моята култура ми поставя традиционни неща - децата се раждат между мъж и жена. На друго място деца не могат да се раждат. Отдавна има такива нагласи с европейски директиви да подкрепим гей браковете. Това би разрушило всички представи за държавност, както и суверенитета ни. Границите на културата ще размие. Ако се случи насила, трябва да знаем, че нещата в демократичния свят невинаги се случват демократично. Някой лесно ни манипулира и трябва да сме внимателни и да не се поддаваме на силови методи на влияние със силни лозунги за правата на човека”, заяви пред Дарик Шаган.

Отец Шаган: Не знаехме, че в ЕС ще ни залее гей културата

Българите и християните като цяло са толерантни и не биха замеряли с камъни различните, стига те да не искат да налагат грубо своя сексуална култура, смята свещеникът. Ако либералните ценности са крайните либерални идеи, в които се разграждат традиционните и религиозни принципи, то те са по-опасни от исляма, смята той.

„Корените на Европа са християнски. Ако я има основата, който и да дойде и с каквито и нагласи да е, трябва да знае, че този народ живее според тези принципи и може би е готов да умре за тях. Така ислямът не е заплаха. Трудно такива хора биха допуснали някой да ми налага други принципи и вяра. Християнството е най-толерантното учение. Всичко това се случва поради разпиления ни дух. Похотливият човек лесно разпилява духа си. Повярвахме си, придобихме материални блага, които ни подтикват към други човешки слабости и разпиляхме духа си”, обясни Шаган.
 

Василий Шаган
Василий Шаган; снимка: личен архив

Като аномалия и лоша тенденция Шаган определя решението на футболиста Кристияно Роналдо да има деца от сурогатна майка.  

„Ако тенденцията е да се угажда на богатите  и да им се дава възможност да лишават децата си от майка, то тогава трябва да се каже – никой няма право да лиши когото и да било от майка. Колко нормално може да е това възпитание и как ще израснат тези деца, когато бащата не може да им купи и осигури майка. Това е лоша тенденция, това е аномалия на една егоистична любов - аз поисках днес да имам дете, намирам добър донор, раждат ми деца. Какво се случва с майката, с децата? Аз удовлетворих желанието си, защото се почувствах като Бог”.

Лондон ще поиска от ООН "бременна жена" да се замени с "бременен човек"

„Бременен човек”
звучи неестествено, а искането да се въведе този термин звучи шокиращо, смята отецът.

„Има си добре изградени разбирания и учение за човека, което трябва да следваме. Църквата не бива да е в опозиция, но тя има становище, което е в противовес на подобно искане. Нещата лесно може да се объркат с искането жената да е лишена от тази чест - само тя да може да носи живот”, посочи Шаган.

Според него третият пол и транссексуалните са „свидетелство за голяма обърканост”. Хората с объркана сексуалност се чувстват нещастни, затова търсят оправдания и обвиняват другите в желанието си да се освободят от своето духовно състояние, е мнението на Шаган.