Природният газ гони вредните емисии над Варна
Природният газ гони вредните емисии над Варна / netinfo

С 12 354 тона са намалели вредните емисии над Варна за първите 10 месеца на тази година в резултат на използването на природен газ, сочат експертни изчисления. Екологичното синьо гориво е предпочетено от 11 промишлени и 81 обществено-административни потребители.

Благодарение  на замяната на конвенционалните енергоизточници  с природен газ клиентите на „Овергаз“  в България спестиха на атмосферата 302500 тона вредни емисии до края на октомври. Миналата година компанията спести около 390000 тона въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах. Най-ефективна за опазване на приодата и човешкото здраве е промяната в райони, където домакинствата замениха дървата и въглищата с газ и индустрията премина към синьото гориво.

Газификацията в София помогна на столичани  да спестят на атмосферата 65600 тона вредни вещества (61600 тона от тях са въглероден диоксид – най-разпространеният парников газ). Втори в тази класация са жителите на Стара Загора – 34000 тона, следват ги във Велико Търново – 17800 тона, Русе – 15200 тона, Бургас – 14900, съобщиха от дирекция „Публични комуникации“ на „Овергаз инк.“.

По- широката употреба на синьото гориво в битовия сектор е една от главните предпоставки България да постигне целите 20/20/20 на Европейската комисия. Ръст на газификацията на домакинствата  в страната (в момента 3%) до средните за Европейския съюз нива (60%) гарантира намаляване с 8 % на вредните вещества в атмосферата, а по-широката употреба на природния газ в индустрията ще повиши със 7 % енергийната ефективност на икономиката.

Квотата на България за спестяване на вредни газове средно годишно е около 120 милиона тона.