/ БТА
Българските млади музиканти са много талантливи и ще се радвам да продължа да ги подкрепям в тяхната международна кариера, каза меценатът и филантроп принц Виктор фон Изенбург, който пристигна във Варна със съпругата си принцеса Агнес фон Изенбург, специално за бароковите концерти в рамките на Международния музикален фестивал "Варненско лято".

Той посочи, че оказва подкрепа на наши музиканти, които се изявяват или участват в майсторски класове във Виена. Аристократът допълни, че е бил изключително впечатлен от братя Владигерови и изрази задоволство, че е съдействал за реализацията на техен концерт в Мюнхен.

БТА

Принц фон Изенбург сподели, че е за пръв път в България и е много изненадан колко приятелски са настроени хората. Визитата му във Варна е по покана на проф. Марио Хосен, артистичен директор "Варненско лято". Меценатът посочи, че е впечатлен от работата на екипа, който организира фестивала и изрази мнение, че културната инициатива има възможност да се развива и нараства. Аргументът му беше, че природните условия във Варна са прекрасни и в комбинация с качествени концерти дава възможност на гостите да се погрижат не само за телата, а и за душите си. Тази комбинация обаче трябва да се популяризира чрез международните медии, за да бъдат привлечени по-специални хора, любители на класическата музика, уточни меценатът.

За привличането на младата публика към бароковата и симфоничната музика принц фон Изенбург посочи, че това може да стане, стига да се търсят модерни пътища. Не е задължително да се променят традициите, а да се търсят атрактивни начини този тип музика да се популяризира сред младите поколения, посочи меценатът. Според него един от вариантите е използването на новите технологии, които са както настоящето, така и бъдещето. Принцът изрази задоволството си, че по време на пандемията, когато не е имало концерти на живо, точно технологиите са дали възможност на музикантите да продължат да работят и да създават.

Във Варна принц фон Изенбург и съпругата му посетиха концерта на Доминик де Виленкур. Виртуозният виолончелист от Франция представи произведения на Бах и избра именно първия български фестивал, за да направи професионален запис на живо, който ще се превърне в диск.

Пред медиите днес принцеса Агнес фон Изенбург сподели, че е изключително впечатлена от Варненското златно съкровище и начина, по който то е експонирано, от архитектурното наследство на града, както и от нивото на музикантите, участващи във фестивала "Варненско лято".

Германският благороднически род Изенбург води началото си отпреди повече от 10 века. През годините неговите членове подпомагат изкуството и образованието. Принц Виктор фон Изенбург е сред съоснователите и основен спонсор на Лятната академия във Виена, където всяка година млади таланти се обучават с пълна стипендия. Той е основател и на една от водещите дигитални платформи за класическа и джаз музика.
БТА