Председателят на пристанищния борд: Никой няма да бъде съкратен, търсим още хора
Председателят на пристанищния борд: Никой няма да бъде съкратен, търсим още хора / varnautre.bg

Никой няма да бъде съкратен от „Пристанище Варна” ЕАД, нито една социална придобивка няма да бъде премахната, нито лев от заплатите няма да бъде орязан. Това заяви за Дарик председателят на Съвета на директорите на държавната фирма Димитър Атанасов.

Уверенията му дойдоха в отговор на притесненията на пристанищни работници, организирани от синдикатите да протестират тази вечер.

Протестът стана факт след като министърът на транспорта Ивайло Московски прекрати управленския договор на изпълнителния директор Божидар Чапаров, а на негово място бе избран досегашният шеф на „Варна – Изток” Петър Сеферов.

Пред Дарик Атанасов подчерта, че притесненията на протестиращите нямат основание, тъй като ръководството на порта не обмисля съкращения и намаляване на заплатите. Дори напротив – дейността на пристанището имала нужда от още хора. „Ще назначим повече работници”, категоричен беше председателят на борда на дружеството.

По отношение на превръщането на част от кея в зона за развлечение, Атанасов увери, че това ще се случи едва след като бъдат намерени място и начин мощностите да бъдат преместени на алтернативен терен. Той обясни, че с правителството и местната власт са обсъждани само варианти 1-во и 2-ро кейово място да придобият спретнат и привлекателен вид в специални дни – празника на града, както значими състезания като регатата Тол шипс.

Право на министъра на транспорта е да избира ръководството на „Пристанище Варна” ЕАД, подчерта Атанасов и определи новия изпълнителен директор Петър Сеферов като професионалист, човек от бранша и необвързан политически.