Правят паспорти на паметниците на културата във Варна
Правят паспорти на паметниците на културата във Варна / Дарик Варна, архив

Обследване на паметниците на културата ще бъде направено във Варна. В списъка фигурират около 600 обекта – частни, общински и държавни, които ще бъдат проверени, съобщи кметът Иван Портних.

Той обясни, че вече са водени разговори с ресорния министър за паспортизация на паметниците на културата, каквато досега не е правена.

„Когато сградите имат технически паспорти, това ще ни позволи да търсим, от една страна, европейски средства, а от друга – отговорност от собствениците на тези сгради по отношение на съхраняването им като паметници на културно-историческото наследство“, коментира градоначалникът.

Той добави, че процесът на прехвърляне на Юнашкия салон в ръцете на общината е на финалната права. Много скоро един от символите на града ще бъде обшински и ще се търси европейско финансиране за обновяването му.

Иван Портних припомни, че Община Варна е подготвила 15 проекта за близо 150 млн. лева, които да бъдат финансирани от новия държавен фонд „Растеж”.

„Заявили сме също така, че искаме рестартиране на проекта за Съдебна палата. Кандидатствали сме и за финансиране за Спортна зала“, добави кметът.