Правителството пуска бетоновозите в Карадере
Правителството пуска бетоновозите в Карадере / Източник на снимките: offnews.bg

Едно от малкото незастроени кътчета по българското Черноморие може да остане в историята, след като Министерски съвет даде зелена светлина за подготовката на инвестиционен проект за 100 млн. лв. в местността „Карадере“, намираща се южно от Варна.

За целта правителството одобри меморандум с фирмата "Мадара юръп", представлявана у нас от офшорката "Рейнбоу Малта Лимитед", която смята да строи в „Карадере“, пише offnews.bg.

Ето и целият текст на съобщението, което бе качено на сайта на Министерски съвет.

Правителството одобри Меморандум за разбирателство за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект по реда на Закона за насърчаване на инвестициите.

Инвестицията е на стойност над 100 млн. лв. и предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла. Проектът ще се изпълнява от „Мадара Юръп“ АД и предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната.

С одобрения меморандум се установяват задълженията на инвеститора за извършване на инвестицията в посочените параметри и тези на държавата за предоставяне на исканите от инвеститора насърчителни мерки по ЗНИ - индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствената работна група.

С меморандума не се поемат финансови задължения от страна на държавата, а инвеститорът се съгласява да изпълни проекта по начин, отговорен към защитата на интересите на своите работници и служители и техните семейства, на трети лица, общността и околната среда по местонахождение на проекта, при спазване на всички изисквания на българското и общностното законодателство.

В средата на миналата година "Мадара юръп" поднови намеренията си да строи ваканционен комплекс за 220 млн. евро в местността. Става дума за продължение на известния проект "Блек сий гардънс", който се прочу през 2007 г. заради участието на един от най-известните архитекти в света Норман Фостър и на брата на Сергей Станишев арх. Георгий Станишев. В първия си вариант от 2007 г. проектът бе за над 1 милиард евро, но бе стопиран от кризата. Тогава имаше и бурни протести от страна природозащитниците. Такива се очакват и сега.

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

"Мадара Юръп" има капитал от 50 000 лева, показва справка в Търговския регистър. Дружеството се представлява от британеца Пол Райли. В съвета на директорите са Скот Пъркинс от Великобритания и банкера Людмил Ганчев, който е бивш служител на ДС.

Правителството пуска бетоновозите в Карадере
netinfo

Не е ясно каква част от зоната, която влизаше в плана за строежа на "Блек сий гардънс", ще бъде включена в проекта на "Мадара Юръп".

Решението на правителството е неразбираемо от гледна точка на позицията на БСП срещу застрояването на Черноморието. В началото на януари 2013 година БСП внесе в Народното събрание проект за мораториум за забрана на строежите край морето.

Предлагаше се мораториумът, който бе представен лично от лидера на партията Сергей Станишев, да обхваща местностите: Карадере, Иракли Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашкото езеро – Света Ана, Крапец, Шабленското езеро, "Корал", Аркутино, "Дюни" и Маслен нос, брега и плажовете между "Перла" и резервата "Ропотамо", Белите скали, Боата, Ялата, Калиакра, Ракитник и Лиман.

Тогава БСП настоя екоминистерството да обяви всички тези местности за защитени теротории в рамките на парк "Българско Черноморие". Малко над година по-късно правителство на БСП даде зелена светлина за застрояването на Карадере.