окръжен съд Варна
окръжен съд Варна / Окръжен съд Варна
Образователните програми ще продължат и през новата година
Кои институции са включени в съдебната власт? Може ли при престъпление съдът да започне разследване и да повдигне обвинение? Има ли доза наркотик за лична употреба? Как се определят наказанията? Носят ли децата наказателна отговорност?

Това бяха само част от въпросите, на които отговориха съдиите от Наказателно отделение Иваничка Славкова, Асен Попов, Светослава Колева и Яна Панева, които се срещнаха с над 130 ученици от 8-и клас на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.

Те посетиха техни часове, за да ги запознаят с правата и задълженията им, да им разяснят важността на това да си правно образован и да имаш собствено информирано мнение. Изграждане на правна култура в подрастващите е целта на образователните програми „Час по правосъдие“ и „Съдебната власт отблизо“, по които съдебната институция работи. Двете програми обхващат реално всички деца в училищна възраст.

По- голямата част от осмокласниците в гимназията по туризъм бяха изненадани, че от 14-годишна възраст могат да носят наказателна отговорност, че съдът не може сам да се сезира и да започне разследване на извършено престъпление. Магистратите разискваха с тях темите за употребата на наркотици, заплахите, които дебнат чрез интернет, трафика на хора и към кого биха могли да се обръщат за помощ при необходимост.

Споделиха с тях реални истории от съдебните зали, а за финал отправиха покана към учениците да посетят съдебната палата, но с обучителна цел.

До края на годината магистратите ще се срещнат и с ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“, като двете образователни програми ще продължа и през 2020 г.
Окръжен съд Варна