Хитрино
Хитрино / dariknews.bg, Деян Герговски
Апелативният съд във Варна потвърди присъдите на Шуменския окръжен съд по делото за влаковата катастрофа на гара Хитрино, съобщиха от пресслужбата на съда.

Първата инстанция присъди на главния машинист Димитър Михнев 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от правото да упражнява професията си. 

Осъдителни присъди по делото Хитрино

Помощникът му Радослав Петков пък получи 10-годишна присъда и му е отнето правото да упражнява професията си за 12 години. 

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино, има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)

Двамата са признати за виновни за това, че на 10 декември 2016 г., при управление на товарен влак, са нарушили правилата за движение. Те са навлезли в гарата със 78 км/ч., като не са изпълнили сигнализацията на предупредителния светофар, който указвал готовност за намаляване на скоростта до 40 км/ч. Те не се се подчинили и на сигнала на входния семафор, който разрешавал влизане с 40 км/ч., с готовност за спиране. 

Катастрофата в Хитрино: Кошмарът, който никой няма да забрави (СНИМКИ)

В резултат на това последвало дерайлиране, повреждане на вагон-цистерни, изтичане на газ пропилен и взрив.

Така, по непредпазливост, двамата са причинили смъртта на седем души, тежко бяха ранени други четирима, а 10 души пострадаха. Деянието е квалифицирано като особено тежък случай. 

Трагедия: Хитрино след взрива (ВИДЕО/СНИМКИ)

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.
БТА