7 души загинаха, а близо 30 са ранени след взрив на влакови цистерни, превозващи пропилен, в шуменското село Хитрино, потвърдиха от МВР и Здравното министерство. Евакуирани са хората. Има големи материални щети в цялото село и по много къщи, сградата на ж.п. гарата е напълно унищожена. На място са 200 пожарникари, спасители и полицаи за овладяване на ситуацията. Работят 22 пожарни екипа от Шумен, Разград, Търговище, Варна, Русе и Велико Търново, които приоритетно охлаждат обърнатите цистерни, погасяват възникналите пожари и извършват издирване на пострадали хора. Причината за инцидента е в процес на изясняване.

Инцидентът е станал рано сутринта, имало е силен тътен. Взривът се е чул дори в Шумен. Малко след 05:30 ч. влакът влязъл в гара Хитрино. При това влизане на отклонението седем цистерни дерайлират, като едната се самозапалва с последвал взрив и допринася до трагедията, посочи шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев.

Борисов задейства Националния план за защита при бедствия заради Хитрино

Премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че щетите са огромни и вероятно жертвите ще се увеличават. Все още огънят не е изцяло изгасен, защото е по-опасно да бъдат оставени да тлеят цистерните, но ситуацията е овладяна, допълни той. Тепърва ще се извършва огледа, за да стане ясно каква е причината за инцидента. По непотвърдена информация става въпрос за превишена скорост на влака. Машинистът е жив, разпитват го. До момента той обясни, че след петия вагон са се откачили другите и са се обърнали.

Евакуират цялото село Хитрино, тъй като товарът от останалите цистерни ще бъде преместен в други цистерни, а това изключително рисково. На място са специалисти, които да направят това.

Борисов от Хитрино: Броят на жертвите ще расте, щетите са големи (ВИДЕО)

Кметът на Хитрино: Трагедията е голяма, вероятно влакът се е движил с висока скорост

"Картината е доста тежка. Има няколко души, които са в много тежко състояние", заяви пред Дарик директорът на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов.

По последни данни петима души са загиналите, а 29 са тежко пострадалите при инцидента в Хитрино, съобщи на пресконференция в столицата министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов.

Шестнайсет от пострадалите са хоспитализирани в МБАЛ-Шумен. От тях шестима са преместени в лечебни заведения във Варна, а четирима са във Военномедицинската академия-Варна с различна степен на изгаряния и баротравми. Двама от пострадалите са във варненската УМБАЛ "Света Марина" със съчетани травми - черепно-мозъчна и гръдна, деветима са оставени в МБАЛ-Шумен и в момента ги оперират, от тях четирима са в тежко състояние в реанимация, като състоянието на трима е критично.

Един от пострадалите е починал веднага след постъпването в МБАЛ-Шумен. Четирима са открити от екипите на "Гражданска защита" и "Спешна помощ" на мястото на инцидента, с което загиналите до момента са общо петима. Други 13 пострадали са обработени амбулаторно и са освободени. Още 10 пациенти са преминали през болницата със съвсем леки наранявания, охлузвания и рани и също са освободени.

"Колегите се опитват да овладеят ситуацията. Обръщам се към всички граждани, които могат да помогнат. Докладваха ми, че болницата в Шумен се нуждае от кръв. Непрекъснато се приемат нови пострадали. Моля, всеки, който може, нека кръводари за спасяване на пострадалите", призовава премиерът Борисов.

Общинските болници в София организират акция по кръводаряване за пострадалите при инцидента край Хитрино. Има готовност да се изпратят линейки и реанимационни екипи. Инициативата на софийските общински болници се осъществява в Националния център по трансфузионна хематология.

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Шефът на Национална компания "Железопътна инфраструктура" Милчо Ламбрев заяви пред Дарик, че влакът е бил с голям тонаж - 1750, с два локомотива начело.

В дерайлиралия на гара Хитрино влак са превозвани 20 вагона с пропилен. Имало е и няколко цистерни с пропан-бутан и няколко празни вагона. Това съобщиха за Дарик от частния превозвач "Булмаркет". В композицията е имало и двама машинисти, които по първоначална информация не са сред пострадалите.

Какви са версиите за взрива в Хитрино?

Влакът се е движел по маршрут от Бургас за Русе. „Не знаем какво се е случило към момента. Тепърва ще се изяснява", казва заместник-управителят "Булмаркет" Димитър Баев. "Стоката не е наша, само я превозваме", каза Баев, който е на мястото на инцидента.

Железопътният превозвач "Булмаркет Рейл Карго" отговаря на всички изисквания и има всички необходими лицензи и сертификати. Само преди 2 седмици компанията е била обект на редовна проверка от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация" и всичко е било напълно изрядно. Дадени са единствено препоръки за отстраняване на несъществени неща от административно естество. "Булмаркет Рейл Карго" е вторият частен железопътен превозвач у нас. Регистриран е още през 2005 година и 4-ят най-голям превозвач по обем превози, посочиха от изпълнителната агенция.

Министерството на транспорта сформира кризисен щаб, който да разследва тежкия влаков инцидент.

Постовият стрелочник на гарата е потвърдил, че при навлизане на композицията е забелязал искри от локомотива на композицията и след това е станало дерайлиране, каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски.

Състоянието на железния път и релсите е безупречно на този етап, допълни той.

Причина за катастрофата е прекалено високата скорост на влаковата композиция, допусна пред Дарик кметът на община Хитрино Нуридин Исмаил.

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Има къщи, които са почти изцяло разрушени.  Унищожена е гарата. Много сгради са опожарени. Прозорците на много къщи са потрошени, а някои имоти са и запалени. Местните хора, които са изключително уплашени, разказват пред медиите, че една от махалите на селото, е изгоряла напълно и я няма.

Точно в 08:12 ч. се е чул нов взрив, много по-слаб в района на първия взрив, но няма повече информация.

Влакови цистерни се взривиха в Хитрино има загинали и ранени (СНИМКИ/ВИДЕО)
netinfo

Хората са изтеглени на безопасно разстояние от инцидента. 40 семейства са били евакуирани като превантивна мярка, има възможност в Шумен да се дадат жилища на още хора ако се наложи.

В Хитрино са измерени въглероден диоксид и въглероден оксид над нормата

От РИОСВ са на място, за да замерват състоянието на въздуха и дали има сероизно замърсяване.

Временно движението през село Хитрино, Шуменско, е ограничено, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Шофьорите да се движат с повишено внимание по обходен маршрут от разклон Тимарево - Длъжко - Струйно и да спазват указанията на "Пътна полиция".