В Хитрино са измерени въглероден диоксид и въглероден оксид над нормата
В Хитрино са измерени въглероден диоксид и въглероден оксид над нормата / DarikNews.bg, Дарик Шумен

Екипи от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) и от Регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в Шумен днес сутринта незабавно са отишли на мястото на аварията на железопътната гара в Хитрино, за да вземат проби за качеството на атмосферния въздух. Експертите са установили, че дерайлиралият влак в района е превозвал и пропан-бутан. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ в Шумен.

Направено е измерване със специализирана апаратура за проверка на въздуха в аварийни ситуации. След обработка на първоначалните данни е установена концентрация на въглероден диоксид и въглероден оксид значително над нормата.

Нивата им са под границата за риск за човешкото здраве, отбелязват от пресцентъра на eкоинспекцията.

Предстои допълнителна обработка на резултатите. Министър Ивелина Василева е наредила в село Хитрино да бъде позиционирана мобилна автоматична станция на Регионалната лаборатория към ИАОС във Варна за постоянно измерване на качеството на атмосферния въздух. Измерванията ще продължат, докато има необходимост от това, допълват от пресцентъра на РИОСВ в Шумен.