Бургас изказва съпричастност към жителите на Хитрино
Бургас изказва съпричастност към жителите на Хитрино / netinfo

Кметът на Община Бургас Димитър Николов изказва съболезнования към семействата на загиналите в Хитрино.

"Бургас е съпричастен с мъката от сполетялата ви трагедия. От името на жителите на града ви поднасям нашите съболезнования в този труден момент. Заедно с всички хора от Хитрино се молим за живота на тежко пострадалите и ранените. Пожелаваме сила на загубилите близките си и кураж на останалите без дом. Бургас е с вас в трагедията. Поклон пред паметта на загиналите", се казва в обръщението на бугаския кмет към хората от Хитрино.

В знак на съпричастност към трагедията на пострадалите и загиналите при инцидента в с. Хитрино всички събития от културната програма на Община Бургас ще започват с едноминутно мълчание.

Премиерът Бойко Борисов разпореди въвеждане в действие на Националния план за защита при бедствия. В село Хитрино министър-председателят ръководи работата на Националния щаб за изпълнение на плана за действие. В щаба участват още вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев, министрите на транспорта и здравеопазването Ивайло Московски и Петър Москов, както и главният секретар на МВР Георги Костов и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

В рамките на деня започва подпомагането на пострадалите с еднократна помощ от 325 лв. и се оказва съдействие на хората останали без подслон. Сформира се комисия, която да започне оглед на щетите и спешното подпомагане на пострадалите. В комисията ще работят представители на местната власт, пожарната, заедно с представители на АСП, РДНСК Шумен и РДНСК Варна.

Създадена е организация за доставяне на кръв и кръвни продукти към МБАЛ-Шумен от цялата страна. Изпратен е реанимационен екип от Варна в Шумен, който да окаже допълнителна помощ. При необходимост има готовност и за транспортиране на пациенти с въздушен транспорт.

Подготвя се решение на Министерски съвет за обявяване на понеделник (12.12.2016) на ден за национален траур.