Апелативният съд във Варна днес не даде дход на делото за жп катастрофата в Хитрино, станала на 10 декември 2016 г., а поиска нова справка от министерството на образованието за начина на формиране на бюджета на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков".

След като тя бъде представена, съдът ще се произнесе по направените искания на страните по делото. Процесът бе насрочен за 22 февруари. Присъдата на първоинстанционния Окръжен съд-Шумен по случая с инцидента в Хитрино е обжалвана от всички страни - двамата подсъдими, частните обвинители, прокуратурата.

Оправдателни присъди поискаха от защитата на машинистите от Хитрино

Пред въззивния съд застават главният машинист Димитър Михнев - 64 г. и помощникът му Радослав Петков - 45 г., управлявали товарния влак. Тогава част от композицията дерайлира, последваха взрив, изтичане на газ, многобройни пожари и разрушения на сгради.

Седем души загубиха живота си, а 14 получиха тежки и средни телесни повреди. От първата съдебна инстанция Михнев бе осъден на 15 години лишаване от свобода и 17 години лишаване от право да упражнява професията си, а помощникът му - на 10 години затвор и 12 години без право да работи като локомотивен машинист.

Те са под домашен арест. Според присъдата на Шуменския окръжен съд двамата подсъдими са нарушили правилата за движение на железопътния транспорт. Това е причинило дерайлиране на част от цистерните и изтичане на газ пропилен.

Частните обвинители искат 20 години затвор за машинистите от Хитрино

Според първоинстанционния съд, тежкият инцидент е бил предотвратим, ако са били спазени показанията на семафорите и изискваната скорост за движение на композицията.

Като смекчаващи отговорността на машинистите фактори са посочени, че пробитата цистерна не е отговаряла на изискванията на Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари, а жп инфраструктурата е била поддържаната на минимума.

Освен това, товарен влак, превозващ опасен товар, не би трябвало да спира в населено място, както е било планирало в случая, за което пък двамата машинисти не са били уведомени.