Делото Хитрино върви към своя край. Днес пред Шуменския окръжен съд бяха изслушани и пледоариите на адвокатите на пострадалите и на обвиняемите Димитър Михнев и Радослав Петков. 
 
Те са обвинени в причиняването на смъртта на 7 души при ЖП инцидента в Хитрино на 10 декември 2016 година. Тогава управляваният от тях товарен влак дерайлира, последва изтичане на газ и взрив, които нанесен множество поражения.

Частните обвинители искат 20 години затвор за машинистите от Хитрино
 
От Окръжна прокуратурата поискаха наказанието за машинистите близко до максимума, който е 20 години затвор. 

Делото продължава 3 години
Dariknews.bg

От защитата на двама машинисти поискаха оправдателни присъди заради недоказано на всички обстоятелства около инцидента. Адвокатите посочих като доказателства лошото състояние на ЖП инфраструктурата в района на гарата, както и изправността на стрелка Номер 5. 

Пробитата цистерна в Хитрино не е била годна за експлоатация
 
"Не винаги скоростта е причина за едно произшествие", заяви Димитър Стефанов, който е адвокат на Димитър Михнев. 

Делото продължава 3 години
Dariknews.bg

Според Николай Димитров, адвокат на пострадалите, първопричината за настъпилия взрив е високата скорост. Оттам нататък всичко е поредица в причинно-следствената връзка, казва той. 

Ефективни присъди до максимума поискаха за машинистите от Хитрино

Димитър Михнев каза, че е съгласен както със своята защита, така и с частното обвинение, че кармата от тази трагедия е важна. "Другото дело, което ще се гледа там горе, ще се проличи кой е карал, кой е спал и кой се е возил", посочи Михнев. Той заяви, че съжалява за тежките последствия от инцидента и се надява на оправдателна присъда.
 

Делото продължава 3 години
Dariknews.bg


"Искрено съжалявам за починалите и пострадалите", каза и вторият машинист на композицията Радослав Петков, който също поиска оправдателна присъда.

Нова експертиза: Висока скорост причинила катастрофата в Хитрино
 
В сряда ще бъде обявена присъдата от делото.
 
В Софийски градски съд се водят около 30 граждански дела за обезщетение на стойност няколко милиона лева.