Появи се 11-то място с име Варна
Появи се 11-то място с име Варна / снимки: Google Maps

Местата с името Варна по света се оказват вече единайсет. Това разкрива коментар на автор с никнейм iaia в един от варненските сайтове, по повод информация от новия интернет портал на община Варна - live.varna.bg.

Дотук новият общински сайт беше изброил десет адаши на морската столица - градове, залив и остров, описани с точни координати.

11-ят носител на името Варна, подсказан от iaia, се намира в италианския регион Тоскана, провинция Флоренция. Проверка показа, че селището е малко - с около 20 къщички, обозначено с табела.

Появи се 11то място с име Варна
netinfo

В Сърбия съществува село, което носи името Варна. Разположено е западно от столицата Белград. Това име носи и село в област Челябинск. Разположено е в непосредствена близост до границата с Казахстан. Основано е през 1842 - 1843 г. като опорен пункт на оренбургската казашка войска на новата гранична линия. Именувано е така в памет на завземането на турската крепост Варна от руските войски на 28 септември 1828г., по времето на Руско - турската война от 1828 - 1829 г.

Село Варна в Азербайджан пък е разположено в близост до столицата Баку.

В Северна Италия съществува алпийски град, разположен в област Трентино.

Варна се казва и малко село, разположено в северозападната част на САЩ. Друго малко населено място със същото име е разположено в щата Илинойс. Варна е кръстено и предградие на град Итака, където се намира и известния Корнелски университет.

Варна има и в Канада. Това е местност в Онтарио, разположена в непосредствена близост до езерото Хърън.

Информацията за места по света, носещи името на Варна, остава отворена за нови находки, които могат да бъдат споделени на live.varna.bg@gmail.com.