Половинката  на Марияна Попова пои варненци с бутикови вина
Половинката на Марияна Попова пои варненци с бутикови вина / netinfo

Ханес  Перфлер, който заедно с любимата си Марияна Попова притежава изискан винен клуб в София, очевидно е стигнал до правилния извод, че варненци също са елитни любители на качествените вина. 36-годишният италианец, роден в областта Мерано, Южен Тирол, на границата с Швейцария и Австрия, дойде преди броени дни специално до Варна, придружен от известната си половинка, за да поглези с шикозни вина жадните за лукс  гости на „Вила Рома”.

Бутиковите вина, които Перфлер внася от доказани и реномирани региони в Италия и Испания, бяха перфектното допълнение към ястията, подготвени от майстор-готвача на ресторанта.

Премиерата се падна на ефирно и шампанизирано италианско вино Rose`Maschio Spumante, подходящо не само заради цвета си на първото блюдо – тартар от сьомга.

Половинката  на Марияна Попова пои варненци с бутикови вина
netinfo

Последва разходка с чаша бяло вино до Испания. Sauvignon Blank Jose`Pariente от Руеда, в глътка от което съжителстват цвят от бъз и екзотични плодове, правеше безценна компания на пълнените тиквички с маскарпоне и спанак.

Половинката  на Марияна Попова пои варненци с бутикови вина
netinfo

Тежката артилерия – виното за основното ястие „Талята от телешко бонфиле с балсамова редукция върху легло от рукола -  беше италианско Каберне от Марема, Южна Тоскана. За него Перфлер разказа, подпомаган в трудния български език от Калоян Кавръков - друг сладкодумен вносител на вина, че е произведено в „малка” за стандартите на Ботуша изба. Във въпросната винарна годишно се произвеждали около 78 000 бутилки вино, а още по-впечатляващо е, че това количество било от реколта, събрана от 120 дка лозя. Около насажденията с грозде имало огромна територия от 5 000 дка необработваема земя, която гарантира на гроздето чистота и го пази от външни въздействия.

Половинката  на Марияна Попова пои варненци с бутикови вина
netinfo

За десерта беше подбран Мускат от Сицилия, нямащ нищо общо с нашенския мускат. Не защото българският е по-малко качествен, а защото сицилианският е по-скоро ликьорно вино с 15% алкохолно съдържание.

С наследствен сомелиерски усет Ханес  Перфлер беше подбрал вина, които не просто допълваха вечерята. Виното е душата на компанията, но само когато е на ниво.

Виното, което Перфлер внася в България, не може да бъде купено от магазинната мрежа, но може да бъде поръчано чрез интернет. А добрата новина за ценителите на божествената напитка е, че гостуването им във Варна ще стане традиция – всеки месец във „Вила Рома”.