Покривът на църквата в „Аспарухово” ще бъде реконструиран напролет
Покривът на църквата в „Аспарухово” ще бъде реконструиран напролет / DarikNews.bg, архив

Кметът на „Аспарухово” Калина Белмезова и общинските съветниците от структурата на ГЕРБ в района Иво Иванов, Надя Георгиева, Милена Димова и Димитър Колев обсъдиха с отец Добромир хода на предстоящия ремонт на покрива на храм „Св. цар Борис – Михаил” във Варна. Средствата в размер на 20 000 лв., необходими за реконструкцията, са заложени в новия бюджет на общината, който бе гласуван от местния парламент в сряда.

„Ценим високо оказаната подкрепа. Ще започнем цялостния ремонт на покрива, веднага щом метеорологичните условия ни позволят. Предвиждаме топлоизолация за междупокривното пространство, както и измазване на камбанарията. Имаме желание храмът да бъде обновен за Великден”, коментира отец Добромир. Той показа пораженията по стенописите вследствие на течовете от покрива.

„Влагата нанесе сериозни щети, но вече сме водили разговор с автори на стенописи и имаме уверението им, че можем да възстановим напълно облика на стените. С подкрепата на дарители ще се работи стена по стена, за да не възпрепятстваме посещенията в църквата”, обясни свещеникът.

„С финансовата подкрепа на община Варна и с волята на Общинския съвет в „Аспарухово” ще бъде решен един сериозен проблем. Ангажиментът за съдействие, който поехме заедно със съветниците от ГЕРБ, ще бъде изпълнен и покривът на църквата ще бъде ремонтиран напролет”, каза районният кмет Калина Белмезова, която е и ръководител на ГЕРБ-Аспарухово.

Заедно с местните депутати Иво Иванов, Надя Георгиева, Милена Димова и Димитър Колев тя увери, че свещениците от храма могат да разчитат на подкрепа и за социалната дейност, която развиват. Общинските съветници благодариха на отец Добромир за усилията, които се полагат и в Неделното училище, и в социалната кухня, и в Православния център за духовно обгрижване на наркозависими „Св. княз Боян Енравота”.

От 1999 г. насам центърът е помогнал на много младежи, а в момента се осигурява грижа за 8 наркозависими от различни части на страната. Неделното училище към храма, създадено преди повече от 10 години, се посещава от 40 деца, разделени в 2 групи – от 3 до 6 и от 7 до 16-годишна възраст. Кандидат-гимназисти пък получават помощ в подготовката за изпитите по математика.

„Социалната кухня вече 6 години храни между 150 и 250 души. Двадесетина младежи ни помагат топла храна да се разнася дори по домовете на нуждаещите се. Всяка неделя сме и при пациентите на Онкоболницата. Те ни посрещат с радост, защото имат нужда от вяра и подкрепа”, сподели свещеникът.