Подновяват изцяло панорамната пешеходна алея след ремонта край плажа
Подновяват изцяло панорамната пешеходна алея след ремонта край плажа / снимки: Дарик Варна

През последните години се отчита постоянна тенденция за намаляване на броя на туристите във Варна за сметка на увеличаващия се брой в Бургаския регион. Това обявиха от „Холдинг Варна" АД в отворено писмо към гражданите и гостите на Варна.

За последните 6 години се отчита спад с 33,72% на пътниците, летели до Варна, и ръст на пътуващите до Бургас с 44%, което в крайни числа за 2011 г. е 1 165 822 пътуващи до Варна срещу 2 253 475, предпочели Бургас. Опазването на околната среда, подобряване качеството на услугите и преодоляване на сезонността са основните предпоставки за устойчивото развитие на Черноморското крайбрежие, което ние - „Холдинг Варна" АД, сме на път да осъществим", се заявява в отвореното писмо. С него холдингът благодари за „проявеното разбиране и търпение от създаденото неудобство при преминаване по крайбрежната алея".

В района на крайбрежната алея се извършват укрепителни мероприятия, които са част от цялостния проект „Алея Първа", целящ облагородяване на крайбрежната зона и превръщането й в атрактивна туристическа дестинация, информират от „Холдинг Варна". Според водещи специалисти аварийното укрепване е повече от наложително, защото ерозията заплашва да погълне нови територии, включително и съществуващата алея. Всички тези процеси създават реална, непосредствена заплаха за здравето и живота на гражданите и гостите на града.

Противоерозионното укрепване на ската на крайбрежната алея е с обща дължина 1105 метра от последната буна след „Почивка" в посока юг. Строително-монтажните работи се изпълняват в две направления - отводняване на ската (хващане на всички подпочвени и повърхностни води в канализационна система и отвеждането им в морето) и последващото му укрепване. Отводняването на ската ще бъде изпълнено чрез вертикални дренажни кладенци с диаметър 60 см и височина 32-35 метра от горната панорамна алея до морското равнище. Същите ще бъдат източвани с хоризонтален сондаж с диаметър около 12 см и дължина около 30 метра, отвеждайки водата в дренажен колектор извън петата на ската, който впоследствие, обирайки и повърхностните води от укрепения скат чрез предпазни канавки, открити улеи и канализационни PVC тръби, ще отведе водата в морето чрез три зауствания през крайбрежната алея.

Аварийното укрепване на ската се състои от укрепителна стена, представляваща силно армирано правоъгълно стоманобетоново сечение с ширина 80 см и височина 7,5 метра, стъпила на стоманобетоново изливни пилоти с диаметър 80 см и дълбочина 7,5 метра, осово на 1 метър разстояние един от друг. Впоследствие стената се приковава към ската със стоманени анкери, инжектирани с циментов разтвор с дължина 24 метра и диаметър около 8,5 см. Откритият скат от челото на стената до горния ръб на откоса ще бъде облечен със специални брегоукрепителни стоманени мрежи и стоманобетонови решетки, които ще бъдат затревени чрез хидропосев, а отделни участъци и залесени със специални, ерозионно укрепващи растения по задачата за озеленяване към основния проект. Мрежите ще бъдат прихванати за стоманобетонови пилоти с дължина от 3 до 8 метра и сечение от 35 до 60 см, излети по горния ръб на ската до панорамната алея.

Всички тези строително-монтажни дейности ще бъдат извършвани последователно от юг на север, с цел по малък обхват на строително-монтажната площадка. Това води до облекчаване придвижването по крайбрежието и минимизиране на създалото се неудобство за гражданите и гостите на града. След завършването на всеки етап същият ще бъде почистван за лесен достъп на всички до окончателното предаване на обекта за експлоатация.

Със завършване укрепването на ската панорамната пешеходна алея ще бъде подновена изцяло. Ще бъде монтирана нова предпазна ограда, осигуряваща безопасността на гражданите и гостите на Варна. Скатът се отводнява и се премахват условията за заблатяване, замърсявания и други нежелани последици в петата на ската. Скатът се заздравява, създава се възможност за поддръжка и почистване, като същият ще бъде художествено оформен със съответната естетическа растителност. Изграждането на стената ще осигури безопасност на ползващите плажната ивица и ще предпази крайбрежната алея от затваряне поради срутване на земни маси и по-тежки ситуации. С реализирането на аварийните укрепителни мероприятия на ската ще се запазят площите на Морската градина и крайбрежната алея от ерозията, а с реализацията на цялостната инвестиция окончателно ще бъдат решени проблемите, свързани с отпадните води и чистотата на морската вода.

Подновяват изцяло панорамната пешеходна алея след ремонта край плажа
netinfo

Всички инвестиции по укрепване на ската, изграждане на инфраструктура, електрификация, канализация, водопроводна мрежа са изцяло за сметка на „Холдинг Варна" АД, като не се ползват средства от държавата, общината или европейски фондове, изтъкват от холдинга. Припомня се, че „Холдинг Варна" АД е най-голямото публично дружество във Варна. Акционери в него са над 15 000 физически лица, както и над 50 юридически лица. Акциите на дружеството се търгуват на Българската фондова борса, а дейността му се контролира от Комисията по финансов надзор.

„Холдинг Варна" АД притежава сертификат за инвеститор Първи клас №А-63/14.08.2007 г. за инвестиционния си проект „Алея Първа", издаден по реда на Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) в редакцията му до 30.08.2007 г.
Самият проект, така както е одобрен от БАИ, предвижда създаване на подходяща инженерна и др. инфраструктура, укрепителни мероприятия по скатовете, изпълнение на ел- и ВиК проекти, след което изграждането на комплекс за предоставяне на широк кръг от обществени, туристически и други услуги, при запазване и дори увеличаване на зелените площи, съхранявайки и поддържайки биоразнообразието и околната среда на територията.Инвестицията е на обща стойност в размер на 73 100 000 лева, като в процеса на нейното осъществяване ще бъдат създадени над 500 нови работни места.

Холдинг Варна"АД е спазило и продължава да спазва всички свои задължения по сключения инвестиционен договор, създавайки достъпна, безопасна и екологична среда за жителите и гостите на Варна. Реализацията на проекта „Алея Първа" ще даде не само архитектурна и естетическа визия на крайбрежната алея на града, но и ще постави нови мащаби в стратегическото развитие на варненското Черноморие, заявяват още от „Холдинг Варна" в отвореното писмо до варненци и гостите на морската столица.