По-ниски цени на чадъри и шезлонги, но догодина
По-ниски цени на чадъри и шезлонги, но догодина / снимка: Дарик Варна, архив

Търси се формула за намаляване на цените на чадъри и шезлонги по родното Черноморие. Възможностите засега се търсят в неформално обсъждане с концесионери на плажове и хотелиери, като намаляването на цените може да стане от догодина, обяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

По време на дискусия, посветена на конкурентоспособността на българския туризъм и организирана от вестник „Стандарт", Ангелкова обясни, че държавата ще осигури на плажните концесионери и хотелиерите възможност за предоставяне на нови услуги. Това ще бъде отразено в методиката, по която плажовете ще се отдават на концесия.

„90 на сто от летния ни туристически продукт се формира от плажа. Хората когато идват на море, идват за морето, за плажа. Навсякъде могат да намерят хубав хотел, с предлагане на различни видове продукти. Но когато идват на море, те търсят плажа", изтъкна министърът на туризма.

Повече летовници и повече полицаи за сезона край морето

Тази година очакваният за изключително успешен летен сезон. Към момента има ръст на всички важни туристически пазари, разкри още Ангелкова. Като основно предизвикателство тя посочи запазване на високото качество на продукта, който предлагаме, за да може летовниците тази година да се върнат през следващата.

Изнесеното звено, което ще следи за спазването на допустимите норми за шум, ще започне да функционира от 1 юни. Контролът ще бъде денонощен, обеща министър Ангелкова.

Глоба до 7000 лв. заплашва хотелиерите за укриване на гости

За следващото лято се очаква да заработи и единната система за туристическа информация, която трябва да свърже регистрите на хотелите с НАП, МВР и общините ще работи по защитени канали, като данните няма да бъдат публични. Онлайн системата ще даде възможност да се осветлят голяма част от нерегистрираните нощувки. От друга страна ще бъде улеснен и бизнесът, които са длъжни да подават информация на хартия в МВР и НАП, обясни министърът.

Работна група, създадена да изготви правила за къмпингуването, е готова с 5 варианта на предложения. След като бъдат представени в министерството, те ще бъдат подложени на обществено обсъждане.