Повече летовници и повече полицаи за сезона край морето
Повече летовници и повече полицаи за сезона край морето / снимка: Sofia photo agency, архив

732-ма полицаи от вътрешността на страната ще бъдат командировани по Черноморието това лято. На тях ще се разчита за охрана на курортите от 1 юни до 30 септември, обяви във Варна старши комисар Тодор Гребенаров, заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция" в МВР.

Най-много допълнителни сили ще бъдат насочени към региона на Бургас - 556 полицаи. Във варненските курорти ще бъдат командировани 144, а в област Добрич - 32-ма полицаи, посочи старши комисар Гребенаров. Той разкри още, че ангажираните с охраната на държавната граница полицаи от трите морски области ще бъдат върнати край морето. Допълнително ще бъдат наети служители, владеещи руски, румънски, английски, немски и полски.

Това лято на Северното Черноморие отново ще има румънски полицаи. На юг пък ще помагат служители на ред от Чехия. Работните езици на смесените наряди ще са български и английски. Следващото лято по морето се очакват и немски полицаи, разкри още полицейският шеф.

Засилена денонощна охрана ще има на летищата във Варна и Бургас. В морската столица допълнително ще бъдат изкарани моторизирани патрули и велополицаи. Ще се обръща сериозно внимание и на джебчийските кражби, за което ще следи в туристическите комплекси, в моловете и край плажовете.

Данните сочат, че броят на туристите тази година ще бъде значително по-голям от миналата година, стана ясно по време на дискусия, посветена на конкурентоспособността на българския туризъм.

В курортите край Варна ще има по-засилено видимо присъствие на униформени полицаи. Това ще се постигне с помощта на командированите от вътрешността на страната служители на реда, обясни шефът на варненската полиция старши комисар Даниел Пашов. Той уточни, че командированите в комплексите униформени ще работят с изместено работно време - до тъмната част на денонощието.

По отношение на сигурността хотелиерите във Варна и съседните курорти са инструктирани да бъдат по-бдителни, като обръщат повече внимание на оставени без надзор багажи и влизането на външни лица в хотелите, отбеляза старши комисар Пашов.