Пенсиониран полицай твори уникални самолети от дърво
Пенсиониран полицай твори уникални самолети от дърво / снимка: личен архив

Бивш полицай от Варна има доста интересно хоби - прави дървени макети на пътнически и военни самолети. Умалените модели, които 78-годишният полковник от резерва Стоян Милков изработва, са абсолютно идентични на оригиналите. А колекцията му включва най-известните самолети от гражданската и военната авиация в мащаб 1:50.

Страстта на Стоян Милков към самолетите датира от времето, когато работи като граничен офицер. Близо 30 години от живота си той посвещава на службата в ККП-то на варненското летище. Увлечен от красотата и мощта на металните птици, след пенсионирането си варненецът започва да изработва техни макети.

Първия самолет, който младият Милков вижда отблизо, е съветският военно-транспортен Ли-2, разработен по лиценз на американския Дъглас DC-3. Първият макет, който прави обаче, е на Ил-96.

В колекцията блестят гигантите "Ан 225", "Еърбъс А 380", "Боинг 747", „Конкорд", стратегическите бомбардировачи "Ту-22" и "Б-2". За изработката на еърбъса Стоян Милков си спомня, че моделът му е бил готов още преди лайнерът да започне да вози пътници в небето.

Макетите са изработени предимно от липа. Някои от моделите са дълги над 2 метра. Най-лекият тежи над 5 кг.

През годините варненският майстор е получавал няколко предложения за продажба на отделни самолети и дори части от колекцията. Полковникът от резерва обаче не е склонен да се раздели с творенията си по този начин. Затова подарява част от самолетите в колекцията си. Негови творби притежават няколко приятели, както и шефът на варненското летище. Заради проблемите със здравето 78-годишният днес бивш граничен полицай е спрял да твори нови модели...

Връзката на Стоян Милков със самолетите не е случайна. Името на варненеца ще остане в историята на родната авиация като един от главните герои в така наречения „Виенски случай". На 7 март 1983 г. самолет Ан-24 на БГА "Балкан" е похитен след излитането си от София за Варна. Четирима българи заплашват екипажа с ножове с искане курсът да бъде променен към Виена. За да бъдат заблудени похитителите, властите решават да изгасят тока на цяла Варна и така морската столица бъде представена за Виена. Милков е човекът, представил се за австрийски летищен служител пред похитителите, след кацането във Варна. Следва една перфектно планирана и изпълнена операция, самолетът, пътниците и екипажът са спасени, а похитителите - неутрализирани.

АН-24 обаче не попада в колекцията от модели на Милков. „Много пъти съм летял с него, но не го харесвам като самолет. Приличаще ми на сврака", споделя пенсионираният граничен полицай. И добавя: „Аз се интересувах от новото и най-голямото. Другите, по-малките, не ме интересуваха много".

Цял живот Стоян Милков е мечтал да посети авиосалона в Бурже край Париж. И понеже не успява да сбъдне тази своя мечта, решава да направи собствена колекция, която да прилича на парижкото изложение.