Паметни плочи на бивш кмет и руски генерали откриха край Гроздьово
Паметни плочи на бивш кмет и руски генерали откриха край Гроздьово / Пресцентър на Областен съвет на БСП

Паметни плочи на дългогодишният кмет Райчо Бошнаков (1920-1998 г.) и руските генерали Иван Иванович Дибич и Фьодор Василиевич Ридигер бяха открити в село Гроздьово, Община Долни чифлик. Инициативата е на председателя на „Сдружение за Гроздьово“ Стефан Димитров, а средствата за изграждането на паметниците  са събрани от дарителисъобщават от областния съвет на БСП.

Райчо Бошнаков е бил  кмет на Гроздьово от 1959 г. до 1981 г. и има изключителни заслуги за изграждането на съвременния облик на селището. Руските генерали Иван Иванович Дибич и Фьодор Василиевич Ридигер имат  основна роля при овладяването на Кюпрюкьой (Гроздьово) по време на руско-турска война от 1828-1829 г.

„50 години преди Освобождението,  за една седмица нашето село се е радвало на свободата, благодарение на двамата велики генерали“,  заяви в словото си председателят на „Сдружение за Гроздьово“ Стефан Димитров. Той благодари на всички, помогнали за изграждането на паметните плочи и подчерта, че главната мисия на сдружението е съхраняването на културно-историческото наследство на селището, което е съществувало още преди създаването на българската държава.

На официалното откриване на паметните плочи присъстваха областният управител на Варненска област Иван Великов, кметът на Община Долни чифлик Борислав Натов, народните представители Красимир Янков и Алекси Алексиев.