Отличиха Славчо Славов за заслуги към Варна
Отличиха Славчо Славов за заслуги към Варна / Дарик Варна, архив

Златен почетен знак "За заслуги към Варна" ще получи председателят на образователната комисия към местния праламент Славчо Славов. Съветникът се награждава за принос към варненското образование по предложение на сдружение "Гражданска инициатива Одесос 2004", чийто учредител и бивш председател е той. Удостояването на съветника с отличието бе одобрено единодушно от членовете на оглавяваната от него комисия.

Пламен Георгиев от "Българска партия либерали" заяви, че при награждаването на публични личности винаги остава сянка на съмнение. "Славов е открит, принципен и честен човек и безспорно заслужава това отличие", категоричен е Георгиев.

Самият Славов не скри задоволството си от присъждането на почетния знак. По думите му това е признание за работата на първата частна професионална гимназия "Бизнесбанк училище" във Варна, основана от него преди 20 години.

"Съвпадение е, че съм едновременно общински съветник. По тази причина аз също се чувствам неудобно", каза Славов.

Със златен почетен знак беше отличен и също директорът на Руското училище Светлан Илиев. Сребърна значка получи детската учителка от ОДЗ "Лястовичка" Йорданка Христова.

Носителите на златен знак получават 3 000, а на сребърен - 2 000 лева. Славов обяви, че ще даде парите за надарени деца.

Преди няколко години проф. Николай Джагаров от Техническия университет - бивш и настоящ общински съветник, остана без почетен "Знак за заслуги към Варна". Тогава местните депутати отхвърлиха номинацията му с аргумента, че не е етично да се присъжда награда на член на съвета.