/ ThinkStock/Getty Images
Електроразпределителните съоръжения в Североизточна България са готови за работа при зимни условия, увериха от Енерго про. Бяха извършени обслужване и ремонтни дейности, обходи, инспекции и огледи на подстанциите, възловите станции, трафопостовете, кабелните линии и въздушните електропроводи собственост на компанията на територията на областите Варна, Шумен, Добрич, Търговище, Силистра, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград.

Екипите на ЕНЕРГО-ПРО обходиха цялата електроразпределителна мрежа на дружеството като ревизираха 7316 км. електропроводи, направиха инспекции на всички трафопостове на компанията, обслужиха и извършиха ремонти по близо 7000 трафопоста. В рамките на подготовката за зимния сезон бяха доляти 38 тона техническо масло, необходимо за безаварийната работа на трансформаторните съоръжения, бяха подменени 12 017 изолатора и 974 стълба средно и ниско напрежение. През периода на лятото и есента бяха почистени от растителност 2136 км. въздушни линии, 819 км. мрежи ниско напрежение бяха реконструирани и беше монтиран по-устойчивия на неблагоприятни атмосферни условия усукан изолиран проводник.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи АД ще посрещне зимния период с 382 подготвени и оборудвани екипа на компанията, пряко ангажирани за поддържане на мрежата в необходимото техническо състояние. За локализиране и отстраняване на повреди в подстанциите на ЕНЕРГО-ПРО дежурят още 58 служители на дружеството. При кризисни ситуации и извършване на неотложни аварийно-възстановителни работи по електроразпределителната мрежа екипите и техниката оперативно се прегрупират и пренасочват към засегнатите райони.

Автомобилният парк на ЕНЕРГО-ПРО Мрежи е приведен в пълна готовност за работа при зимни условия. Той включва 618 специализирани автомобили, от които 410 високопроходими джипове за отстраняване на повреди по съоръженията в труднодостъпни райони. Отделно екипите разполагат с 317 леки автомобила.