От 6 до 9 месеца нужни за рестарт на уличния Биг Брадър
От 6 до 9 месеца нужни за рестарт на уличния Биг Брадър / Дарик Варна, архив

Техническото рестартиране на системата за видеонаблюдение във Варна би могло да бъде извършено на етапи и ще отнеме приблизително от 6 до 9 месеца. Това се посочва в Протокол за намерения, подписан в края на януари от Волфганг Бо - управляващ директор на „Варна Ефкон", и Владимир Тонев - зам.-председател на Общинския съвет и представител на Община Варна в съвместното дружество.

Община Варна се съгласява да предвиди в бюджета си обща сума от 1,6 милиона лева за техническия рестарт на системата и за техническата й поддръжка до края на 2016 г. Тази сума ще бъде използвана за откупуване на дяловете на австрийската фирма „Ефкон АГ" в съвместното дружество (на стойност 2400 лева), със 780 400 лева ще бъде купено вземането на австрийците (възлизащо на 2 468 540 лева) и 25 000 лева за вземането на „Елит пътна сигнализация" (възлизащо на 116 346 лева). За самият технически рестарт и поддръжка до края на следващата година ще са нужни 792 000 лева.

При евентуална сделка „Ефкон АГ" ще предостави на Общината сорс кодовете за софтуера, инсталиран в командния център на системата, заедно с безвъзмездното ползване на лиценза без ограничение във времето, пише още в документа, който бе представен пред комисията по собственост и стопанство към местния парламент.

Системата не се поддържа от няколко години. А към днешна дата работят по-малко от 5 % от уличните камери, обясни пред колегите си Владимир Тонев. Той отказа да бъде единствен представител на Общинския съвет в съвместното дружество. „Прекалено е голяма отговорността за плещите на един човек", мотивира се съветникът.

С решение на Общинския съвет ще бъдат упълномощени още негови членове за финализиране на сделката. В този процес ще се включат и двама представители на администрацията, които предстои да бъдат посочени от кмета, стана ясно на днешното заседание на комисията. Работната група, която ще бъде създадена, ще има възможност и да преговаря за стойността на сделката.

Тонев разкри, че австрийската фирма има желание да се отърве по какъвто и да било начин от своя дял. Това може да стане с обявяване на банкрут или чрез постигане на споразумение с другия съсобственик - Община Варна.

Договорът за доставката и изграждането на видеосистемата е от 2007 г. и на стойност 5 025 000 евро. Неин собственик е „Варна Ефкон" ООД. В съвместното дружество местната община притежава 48 %, а останалите 52 % се държат от австрийската компания "Ефкон АГ". Австрийската фирма достави и монтира системата в периода септември 2007 - юни 2008 г. До момента „Варна Ефкон" е извършила плащания към „Ефкон АГ" на обща стойност 2 556 460 евро, последното от които през 2011 г. От тогава „Ефкон АГ" очаква изплащането на оставащата дължима сума в размер на 2 468 540 евро.