Осъдиха фалшификатори на документи
Осъдиха фалшификатори на документи / Sofia Photo Agency, архив

8 души бяха осъдени от Районния съд във Варна за документни престъпления. 22-годишната студентка Северина Стоева и 28-годишният Добромир Филипов получиха условни наказания съответно - 10 и 8 месеца лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок. Те бяха признати за виновни в това, че преправили съдържанието на официални документи (удостоверения за трудови доходи на различни лица), с цел да бъдат използвани пред банка за отпускане на кредити за текущо потребление.

Други петима от подсъдимите, които са се ползвали от преправените официални документи за теглене на банков кредит без да са участвали в съставянето им, бяха освободени от наказателна отговорност с налагане на административни наказания. 26-годишният Доньо Първев, 24-годишният Илко Илков, 29-годишният Десислав Йовчев, 34-годишният Стоян Стоянов и 44-годишната Ася Алексиева бяха осъдени да заплатят глоби от по 500 лв.

Последният подсъдим – 28-годишният Михаил Иванов, който също се ползвал от преправено удостоверение за доходи, без сам да носи отговорност за съставянето му, получи условно наказание от 3 месеца лишаване от свобода.

В тежест на всички подсъдими е заплащането на направените по делото разноски. Присъдата на Районния съд във Варна подлежи на обжалване в 15-дневен срок.