Осъдиха 36-годишен за нелегален софтуер и порно с деца
Осъдиха 36-годишен за нелегален софтуер и порно с деца / Дарик Варна, архив

36-годишен мъж бе осъден за записи, възпроизводство и разпространение на чужди авторски произведения, както и за държане на порнографски материали, съдържащи детско порно, съобщиха от пресслужбата на Варненския районен съд.

След постигнато в съдебна зала споразумение, И. Николов призна вината си в това, че в периода 29 октомври 2008 г. - 18 февруари 2011 г. записвал, възпроизвеждал и разпространявал чужди произведения на литературата, изкуството и науката, в нарушение на Закона за авторското право и сродните му права. Става дума за 521 компютърни програми, 1457 филми и аудиовизуални материали, 81 музикални произведения, като всички те били възпроизведени общо върху 2 компютърни системи, преносима флаш-памет и 447 оптични диска, без необходимото съгласие на издателите на компютърните програми, музикалните и филмови продуценти.

Подсъдимият се призна за виновен и в това, че на 18 февруари 2011 г. държал в апартамента си чрез компютърна система и оптични дискове, порнографски материали - видеоклипове и филми, за създаването на които са използвани лица, изглеждащи като ненавършили 18 години.

Николов е неосъждан до момента. За всяко от деянията бяха определени отделни наказания, като след групиране съдът наложи на подсъдимия най-тежкото от тях - 6 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок, както и глоба в размер на 500 лева.

Иззетите по делото веществени доказателства се отнемат в полза на държавата и се предават за унищожение. Съдебният акт е окончателен.