/ Дарик Варна
Варненският апелативен съд заседава днес по протест и жалба срещу 9 годишна присъда, съобщиха от пресслужбата на институцията.

Става въпрос за присъда на Окръжен съд0Варна от края на август миналата година, с която Костадин И. е бил осъден на 9 години затвор.  На 12 април 2015 г. в село Чернево, община Суворово, той направил опит умишлено да убие Георги Г., като деянието е извършено по начин, опасен за живота на мнозина. 

Осъдиха единствения обвиняем за кървава свада между ромски кланове

Подсъдимият е бил признат за виновен и осъден на 4 години затвор затова, че е държал без разрешително 2 огнестрелни оръжия и боеприпаси. 28-годишният мъж ще търпи най-тежкото от присъдените наказания - девет години „лишаване от свобода“ при първоначален  строг режим. 

Първоинстанционният съд е осъдил Костадин да заплати на пострадалия обезщетение за претърпените неимуществени вреди в размер на  80 000   лева, както и 7891 лв за направените по делото разноски. Държавната такса върху уважения размер на гражданския иск е в размер на 3200 лв.

Фактите около съдебния казус сочат, че подсъдимият и пострадалият са принадлежали към големи родови общности в с.Чернево. Костадин бил от рода на  „копанарите“, а Георги от „златарите“.

Враждата между двата рода била непримирима и дългогодишна. Във фаталния ден, според празничния календар бил Великден, отново се намерил повод за свада между представители на двете общности. Сериозно бил пострадал чичото на подсъдимия. Последвала гонка и дори нарочно предизвикан сблъсък между автомобили, управлявани от подсъдимия, който бил с брат си, а в другата кола бил пострадалият и други свидетели. 

Сблъсъкът между двата автомобила е станал на оживена улица, пред магазин за хранителни стоки и много хора, които е можело да бъдат сериозно наранени. Костадин стрелял с преправен на боен газов пистолет първо към автомобила на Георги.

Пострадалият излязъл от колата и тръгнал към подсъдимия, който насочил пистолета към него и го прострелял на две места в гръдния кош. При инцидента пострадали още няколко души. Единствено бързата и адекватна лекарска намеса е спасила живота на Георги. 

В хода на делото пред първата съдебна инстанция са били разпитани повече от 40 свидетели, назначени и изслушани са били 11 различни експертизи, припомнят от пресслужбата на Апелативния съд.

В протеста си прокуратурата настоява съдът да завиши размера на наказанието като отчете изключително високата обществена опасност на деянието, което е поставило на риск както живота на пострадалия, така и на много други хора.

Подсъдимият изрази и пред този съд съжаление за стореното, обжалва присъдата и моли съда да намали размера на наказанието. Както той, така и неговата защита настояват, че е действал, за да се защити и в състояние на афект. 

Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в установения от закона 2-месечен срок.