Затворът във Варна 
Затворът във Варна  / Дарик Варна, архив
Варненският окръжен съд пусна под домашен арест обвинения в корупция инспектор във варненския затвор Явор Д. Същата мярка за неотклонение беше определена и за 27-годишната Мюге Филева, която му е помагала. Третият привлечен като обвиняем в досъдебното производство по случая е нейният съпруг Филип Филев, който в момента е зад решетките.

Надзирател от варненския затвор арестуван за корупция

Според обвинението затворникът посредничел на 41-годишния инспектор и умишлено го улеснявал в искането на подкупи от други изтърпяващи наказанията си лица. Прокуратурата твърди, че инспекторът получавал суми от лишените от свобода, за да изготвя становища, въз основа на които те имали шанс да бъдат преместени в затворническо общежитие, да подават искания за условно предсрочно освобождаване, а други да бъдат изведени на работа. Лишените от свобода заплащали за предстоящите му действия чрез парични преводи към съпругата на Филев. 

Филев е с присъда от Варненския окръжен от ноември 2015 г. и в момента изтърпява наказание девет години „лишаване от свобода“ за въоръжен грабеж, извършен с още двама мъже през март 2012 г.

Надзиратели пускали навън затворник автокрадец, задържаха ги (ОБЗОР)

Защитата на Явор поиска по-лека мярка за неотклонение, тъй като има чисто съдебно минало и постоянен адрес, а обвинението не е представило доказателства, че инспекторът има опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Пред съда мъжът помоли за определяне на мярка за неотклонение, която да му позволи да продължи да се грижи за съпругата си и трите им деца.  

По отношение на Мюге прокуратурата поиска определяне на мярка за неотклонение „домашен арест“ предвид чистото съдебно миналото на жената и факта, че се грижи сама за малолетното си дете.

Надзирателят, който освободи от затвора лишен от свобода, остава в ареста

Съдът прецени, че и за двамата съществува обосновано подозрение да са съпричастни към престъплението, за което са обвинени. Според съдебния състав не е налице реална опасност двамата да извършат друго престъпление или да се укрият, за да избегнат наказателната отговорност. 

Определенията на съда могат да бъдат обжалвани.