/ / ДариДобрич, Валентина Добринчева
Осем акта са съставени при обход на горите във Варненска област. При интензивните проверки на територията на ДЛС „Шерба” горските стражари са разкрили незаконната сеч на общо 4 куб. м дърва за огрев. На нарушителите са съставени 4 акта и 2 констативни протокола.

Горските стражари задържаха 5 каруци с незаконна дървесина във Варненско

Други 4 акта са съставени в резултат от контролната дейност в ДГС „Суворово”, където горските стражари са конфискували 2 куб. м нерегламентирано добита дървесина.

Системни проверки се извършват в обхвата на всички 13 горски и 5 ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие. От извършените през изминалата седмица 549 проверки, 241 са на обекти за добив на дървесина, 175 – на превозни средства, 143 - на физически лица, от които 52 са ловци.

Съставени са общо 14 акта и 4 констативни протокола по Закона за горите. Общо 1,5 куб. м незаконно добити дърва за огрев са задържани на територията на Добричка област. По два акта са съставили горските стражари в ДЛС „Тервел” и ДГС „Генерал Тошево”. Автомобил и моторен трион пък са конфискувани от нарушител при проверките в ДГС „Преслав”.

Съпричастни към опазването на горите, при съмнения за нарушения гражданите могат да подават сигнали на телефон 112, напомнят от СИДП. Със затоплянето на времето много хора се възползват от възможността за разходка или излет в гората. От горските стопанства апелират да се спазват правилата за безопасност, а отпадъци да се изхвърлят само на регламентираните за целта места.