/ Чигот
Хладни оръжия, ползвани за възстановки на исторически битки, са били откраднати от работилницата на „Чигот”. Това съобщиха от  варненското сдружение, което изучава и пресъздава българската средновековна история.

Обирът е станал вчера - 9 юли. Задигнати са били три брадви, меч, два шлема - реконструкции по модели от епохата на Второто българско царство (един за възрастен и един за дете), както и капковиден щит с кръст и орнаментална украса.

Чигот

Изчезнали са и ковашки и други  инструменти.

„Молим ви споделяйте и се оглеждайте по форуми и сайтове. Екипировката е твърде специфична и може да се появи тук или там. Ако попаднете на информация по въпроса, молим ви да се свържете с нас. Благодарим!”, призовават от „Чигот” във Фейсбук страницата си.

„Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен войн. Групата е сформирана през 2004 г. и се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода Второ Българско царство и периода на похода на Владислав Варненчик (1443-44г), с историческа фехтовка, лекции, възстановки на битки, лагери, изнасяне на средновековни представления и шествия.