Битката при Варна оживява в най-мащабната средновековна възстановка (СНИМКИ)
Битката при Варна оживява в най-мащабната средновековна възстановка (СНИМКИ) / netinfo

572 години след съдбоносната битка между кръстоносците на крал Владислав ІІІ Ягело и османските войски на султан Мурад ІІ, епичното сражение край Варна ще бъде исторически достоверно пресъздадено.

Най-мащабната средновековна бойна възстановка в България е озаглавена Последната битка на краля. Ще бъде пресъздадена за девети път от варненското сдружение за исторически възстановки „Чигот".

Последната битка на краля ще се разиграе в Аспаруховия парк тази събота (12 ноември) от 15,30 часа. В арена на бойните действия отново ще се превърне поляна в Аспаруховия парк, но на ново място - зад паметника на Аспаруховия войн. Според Васил Тенекеджиев от „Чигот", новото място има няколко предимства пред старото (поляната до спортните игрища). Новият терен е отвсякъде заобиколен с дървета и не се вижда нищо съвременно. Другият плюс е, че валът може да се използва като естествена трибуна.

Последната битка на краля отново оживява в „Аспарухово"

Мащабната възстановка ще бъде направена с участие на клубове и свободни реенактори от страната и чужбина. В "боя" тази година ще се включат сърби, румънци и чехи, обявиха организаторите.

Бойците на терена ще са над 80, разкри Васил Василев, също член на „Чигот". Според него масовката ще осигури същата доза екшън, както и миналата година. Тогава Последната битка на краля бе сътворена от същия брой актьори и събра около 5000 зрители.

Битката при Варна оживява в наймащабната средновековна възстановка (СНИМКИ)
netinfo

Участниците в Битката на народите и тази година ще размахват мечове, саби и брадви, ще има и лъкове и свистящи стрели, които са пълно копие на използваните през xv век. Доспехите и дрехите, изработени в работилницата на „Чигот", също ще са исторически достоверни. Пиротехника ще наподобява за примитивните огнестрелни оръжия, използвани навремето.

Битката при Варна оживява в наймащабната средновековна възстановка (СНИМКИ)
netinfo

В ролята на младия крал Владислав III ще се превъплъти Илиян Лъсков от "Чигот". Друг техен човек - Веселин Каменов, ще изиграе главния пълководец на кръстоносците Янош Хуняди. В ролята на султан Мурад II ще се превъплъти Борис Бедросов от Бургас.

Възстановката ще продължи около час. След края на „сражението" всеки ще има възможност да се снима с участниците.

От „Чигот" показаха как ще изглеждат и с какво ще бъдат въоръжени някои от участниците в зрелищното събитие. средновековни оръжия и доспехи.

Рицар-кръстоносец от армията на крал Владислав ІІІ Ягело...

Битката при Варна оживява в наймащабната средновековна възстановка (СНИМКИ)
netinfo

.. и спахия от османската армия...

Битката при Варна оживява в наймащабната средновековна възстановка (СНИМКИ)
netinfo

Зрелищната възстановка ще ни върне към 10 ноември 1444 г., когато в земите край Варна 70-хилядна османска армия излиза срещу около 25 хиляди кръстоносци, предвождани от крал Владислав III Ягело и унгарския пълководец Янош Хуняди. В Битката при Варна кръстоносци те са победени, а 20-годишният полски крал е убит. Посмъртно получава прозвището Варненчик.

Проектът на „Чигот" се осъществява с финансовата подкрепа на Община Варна, фонд „Култура", със съдействието на Община Варна - Район "Аспарухово".