Около 25 двойки си казват Да на 12.12.2012 г.
Около 25 двойки си казват Да на 12.12.2012 г. / Sofia Photo Agency, архив

Повече от 25 двойки са се записали за венчавка във Варна на днешния 12.12.2012 година. Бройката не е необичайна за дати с подобно съчетание на цифри. Най-нетърпеливите са заявили желанието си още през миналата година, каза шефката на отдел „Радостна дейност” в обредния дом на Варна Весела Великова.

Бъдещите младоженци вярват, че сравнително рядкото съвпадение носи късмет и ще им донесе щастлив съвместен живот. Според някои поверия обаче високосната година, каквато е 2012-та, не е подходяща за сключване на брак, защото няма да просъществува дълго. Нумеролозите пък считат, че съчетанието от цифрите в датата 12-ти декември не предвещава успех. Причината е в сбора на числата едно и две. Тройката носи войнствената енергия на планетата  Марс, която може да донесе неуредици и конфликти в брачните отношения. Не е изключено дори да се стигне до развод.  От друга страна нумерологията твърди, че числото 12 е олицетворение на целостта на вселената.

Тази година няма желаещи, които да са поискали  часът да бъде в синхрон с датата и да си кажат „да” в 12 часа и 12 минути.  Бракосъчетанията на отличителната дата ще се извършват през целия ден, за да могат да бъдат обслужени всички, увери шефката на „Радостна дейност”

През тази година няма проведени сватбени ритуали между непълнолетни, но не липсват такива между по-възрастни младоженци, както и със значителна възрастова разлика помежду си.

Половинките с друга народност в чуждестранните бракове са представители на държави от цял свят. При тези венчавки бройката е относително постоянна. Само през днешния ден заветното „Да” са си казали булки и зетьове от Финландия, Холандия и Русия.

Напоследък все повече стават и брачните двойки с дълъг семеен живот, които желаят да отбележат своята годишнина в „Ритуална зала”, обясни шефката на „Радостна дейност”.

Колкото са разнообразни възрастите и народностите на младоженците, толкова са различни и предпочитанията им за начина, по който да протече сватбения ритуал. Водещи в обредния дом са битовите ритуали, посочи Великова. Желани остават и изнесените ритуали. Най-често те са крайморски заради местоположението на града.

Според Великова финансовата криза не кара двойките да се откажат от бракосъчетание, а да ограничат мащабите на сватбеното събитие.  Специалистът смята, че страничните фактори трудно могат да накарат българина изцяло да изневери на традицията и масово да пренебрегне брака. Специалистът отчита, че залите вече са по-празни, докато преди време дори вратите на помещенията са затваряни с трудност.