Очакват се масови уволнения в три фирми в областта
Очакват се масови уволнения в три фирми в областта / Sofia Photo Agency

Масови уволнения ще засегнат служитлите в три производствени фирми във Варна, Долни чифлик и Девня. Това заяви инж. Иван Иванов, шеф на “Инспекцията по труда”. Освободените от длъжност ще бъдат 120 души. Сериозна остава ситуацията и в “Полимери” АД, където в момента работят около 150 души, каза Пламен Начков, шеф на “Регионалната служба по заетостта”. Той допълни, че предприятието се намира в сериозен риск от затваряне. Очаква се съдбата му да стане ясна в края на март или началото на април.

Продължава да расте безработицата във Варненска област, сочат данните на службата по заетостта. Стойността й за януари е 8.05 % при 7.41 % за декември 2009 година. През същия месец миналата година безработицата е била 4.89 %. За една година броят на незаетите лица се е увеличил с 6914.

5.43 % е достигнало равнището на безработицата в град Варна през януари, сочат още данните. Спрямо януари миналата година се бележи ръст от 3.07 %. Броят на регистрираните безработни е 8625 при 8160 за декември. През първият месец на миналата година незаетите са били 4871.

За насърчаването на заетостта и квалифицирането на кадри през февруари стартират две операции по Оперативна програма “ Развитие на човешките ресусрси”. Общата сума, предвидена за тях, е 154 млн. лева. Ще бъдат обхванати 50 000 безработни и заети лица.

“Отново на работа” цели да помогне на родители, които работят и имат деца между 1 и 3 години, а “Адаптивност” - 42 000 души да придобият нова квалификация или преквалификация.

Предвижда се на 30 март да се проведе традиционната туристическа борса, каза Пламен Начков. Очаква се тя да очертае активността на работодателите и да стане ясен броят на свободните работни места за новия сезон.