Обвинената в подкуп съдийка Анелия Цветкова изнемогвала финансово
Обвинената в подкуп съдийка Анелия Цветкова изнемогвала финансово / netinfo
Задържаната с подкуп варненска съдийка Анелия Цветкова иска намерените при обиска в дома й около 150 хил. лв. да й бъдат върнати. Молбата й е отхвърлена от Софийска градска прокуратура с неясни мотиви и в момента се обжалва пред Градския съд в столицата, съобщи адвокат Николай Пюскюлиев от от екипа, защитаващ Цветкова.

Обвинението срещу нея е само заради получения подкуп и в него липсва откритата сума, затова прокуратурата не може да я задържи. Единственият орган, който може да разследва произхода на парите, е “Комисията Кушлев”, коментира адвокатът. По думите му, неговата клиентка била финансово затруднена и едва издържала двете си деца, тъй като нямала други спестявания и в момента била безработна.

По нейния случай не са разпитвани нови свидетели и не се събират нови доказателства, допълни Пюскюлиев.

Припомняме, председателят на Варненския административен съд Анелия Цветкова беше задържана с подкуп от 10 000 лв. на 17 юли в ресторант „Лавера” при операция на ДАНС и Софийска градска прокуратура. Парите й бяха дадени от бизнесмена Стефан Стефанов. При обиск в жилището на съдийката бяха открити над 150 000 лева в различни валути и злато. Софийският градски съд пусна от ареста Цветкова срещу гаранция от 20 000 лв. Тя подаде оставка, която беше приета от Висшия съдебен съвет. По предложение на главния прокурор Борис Велчев Анелия Цветкова е отстранена от длъжност и като съдия до приключване на разследването срещу нея.