Общината осигурява пълна издръжка на детските комплекси
Общината осигурява пълна издръжка на детските комплекси / netinfo
По предложение на кмета на Варна Кирил Йорданов до Общинския съвет е взето решение общината да осигури пълната издръжка на Общинските детски комплекси в размер на 650 000лв. Със Закона за държавния бюджет на Република България за 2008г. те не бяха включени в прилагането на системата за делегирани бюджети, което на практика ги лиши от държавна субсидия за осигуряване на фонд „Работна заплата” и издръжка на дейността.

С Наредба на МОН се регламентира от 1 юли тази година основната заплата на учителите в системата на образованието да стане 450лв., което постави въпроса да се търсят допълнително средства за дофинансиране на детските комплекси. Община Варна е поискала от Министерството на образованието допълнително средства . В резултат на стриктното спазване на изискванията за разработване и прилагане на формулата за делегирани бюджети и 100% въвеждане на делегирани бюджети във варненските училищата, МОН отпуска допълнително средства за образователната система на Варна.

Предвид нуждата от дофинансиране бюджета на Общинските детски комплекси част от тази сума в размер на 48 500 лв. ще бъде целево насочена към тях за осигуряване на необходимите средства за фонд „Работна заплата” и запазване на дейността в трите направления „Наука”, „Изкуство” и „Спорт”.