Областна управа под обсада
Областна управа под обсада / Снимка: DarikNews
С плакати “Варна не е Босфора” и “Контров, опомни се! Областен си 1 година, срамът е вечен” на протест пред сградата на Областна управа по обяд се събраха около 50 симпатизанти на ВМРО, ГЕРБ и представители на арменската общност. В продължение на 20-ина минути множеството протестира срещу оспорването на решението на местния парламент за признаване на арменския геноцид от областния управител на Варна.

На 5 юни областният о.з. адмирал Христо Контров издаде заповед, с която върна за преразглеждане решение на Общинския съвет от 21 май, с което 24 април бе обявен за ден за почитане на жертвите на геноцидa над арменците в Османската империя през 1915-1923 г., припомня Дарик.

Днес губернаторът се съгласи да приеме делегация от протестиращите. “На срещата не се постигна никакъв консенсус. Контров не е изрази ясно мнението си защо е върнал решението на местния парламент за преразглеждане”. Това заяви след срещата областният лидер на ВМРО Костадин Костадинов. Водачът на варненските “воеводи” изрази възмущението си от действията на губернатора, който, според него, открито изразява политически пристрастия и е слуга на ДПС.

От ВМРО се заканиха да организират нов, по-мащабен и не толкова мирен протест срещу действията на областния управител.