Няма замърсяване в района на аварията в Полимери
Няма замърсяване в района на аварията в Полимери / DarikNews.bg, архив

Пробите, взети в района на аварията в химическия завод „Полимери”, където на 28 юни протече цистерна с трихлоретан, не са показали отклонения от нормите. Това съобщи пред Дарик областният управител Коста Базитов.

„При норма от 3 милиграма на кубичен метър въздух, наличието е 0,11 милиграма, което е значително под нормите за допустимост“, обясни той.

Изследванията на Басейнова дирекция са показали, че водата също не е замърсена. Опасният отпадък трябва да се изнесе от България, тъй като у нас няма преработвателна апаратура. За целта ще бъде обявена обществена поръчка за избор на фирма, която да превози цистерната с трихлоретана.

Базитов отказа да коментира дали собственикът на „Полимери“ ще понесе някаква отговорност за аварията.

Инцидентът възникна около 4.00 ч. На 28 юни. Изтекоха около 200 литра от отровното вещество трихлоретан. Пробойната в цистерната с обем 5000 куб.м е възникнал без външна намеса, а резервоарът е бил доста стар.

Това не е първата подобна авария в неработещия завод „Полимери”. През май миналата година пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества хвърли в паника града и околните села. Аварията бе своевременно отстранена без сериозни последици за местното население.

Теч на дихлоретан в нефункциониращ девненски завод бе регистриран и в началото на юни. Опасното вещество изтекло след опит за кражба на спирателен кран и част от тръбопроводна инсталация.