Затапиха отровното вещество в района на аварията в Девня с пяна и вода
Затапиха отровното вещество в района на аварията в Девня с пяна и вода / DarikNews.bg, архив

В района на разлива в химическия завод „Полимери”, където рано тази сутрин протече цистерна с трихлоретан, са положени пяна и вода. Те играят ролята на тапа, която може да предотврати изпарението на отпадъка, изтекъл от резервоара. Това съобщи за Дарик директорът на РИОСВ-Варна Румяна Радилова.

„Водният слой прави така наречената тапа, тъй като този отпадък, който е много отровен, е по-тежък от водата и стои под нея. Така не се допуска той да се изпарява във въздуха”, обясни тя. Точно какви са пораженията върху околната среда в следствие на аварията предстои да се разбере след като бъдат направени редица лабораторни изследвания.

Радилова увери, че на този етап ситуацията в Девня е овладяна и няма място за паника сред населението.

Инцидентът възникна около 4.00 ч. тази сутрин. Изтекли са не повече от 200 литра от отровното вещество. Става въпрос за отпадъчен трихлоретан. Пробойната в цистерната с обем 5000 куб.м е възникнал без външна намеса, а резервоарът е бил доста стар.

Това не е първата подобна авария в неработещия завод „Полимери”. През май миналата година пробойна в резервоар за съхранение на химически вещества хвърли в паника града и околните села. Аварията бе своевременно отстранена без сериозни последици за местното население.

Теч на дихлоретан в нефункциониращ девненски завод бе регистриран и в началото на този месец. Опасното вещество изтекло след опит за кражба на спирателен кран и част от тръбопроводна инсталация.