/ iStock/Getty Images
Най-чести нарушители са шофьори на камиони

Три нови досъдебни производства пое на специален надзор Апелативната прокуратура във Варна днес. Две от тях са били образувани от Териториалното отделение в Девня, а едното е на Районната прокуратура във Варна.

Те са за нарушаване на наредбата, правилата и мерките, издадени против разпространяването на заразна болест, каквато е коронавирусната инфекция. Деянията са извършени по време на обявеното извънредно положение заради COVID-19, свързано със смъртни случаи.

Майка и син от Варна вдигнаха на крак влак, излъгали, че са заразени с коронавирус

Прави впечатление, че често сред нарушителите са шофьори на товарни камиони, които след завръщането си в страната не изпълняват карантинния период от 14 дни, а отново поемат зад граница.
 

Другите случаи са на варненци, завърнали се от рискови страни, най-често Италия, които използват престоя си тук за лична работа. По време на пандемията от COVID-19 и извънредното положение във връзка с това прокуратурата напомня, че си дължим взаимно отговорно поведение, като едно от нещата е социалното дистанциране.

Нови двама нарушиха карантината си във Варна, започват досъдебни производства

Престъплението се наказва с лишаване от свобода по пет години и глоба от 10 000 до 50 000 лева. 

От началото на обявяването на извънредното положение до момента Апелативната прокуратура във Варна осъществява специален надзор и ръководство на 11 досъдебни производства по член 355, ал. 2 от НК.