/ darikradio.bg
Академик Юлиан Ревалски даде повече подробности за тях
БАН прави разработки, свързани с получаване на нови материали, които могат да помогнат за производството на предпазни маски. Това обясни председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски след заседанието на Министерския съвет.

“Капацитетът, който имаме, е достатъчно голям и ще се постигне успех. На този етап това, което ние обещахме, е за най-спешните неща, а именно предпазните средства. И по-специално във връзка с производството на предпазни маски за широко потребление”, уточни той.

„В два от институтите ни, по органична химия и по полимери, има такива разработки. Едната е свързана с получаване на активно вещество, което да очиства въздуха, слага се вътре в маските и да бъде сменяемо, на базата на активен въглен и на рециклиране на материали. Другото е разработването на филтри на нано ниво“, внесе разяснения Ревалски.

"Министър Караниколов ще опита да организира спешна среща с бизнеса, за да се види какво производство може да стартира в близките дни. Това е най-належащото”, добави той.
 
 

Учени от БАН правят разработки за справяне с коронавируса. Повече четете тук: https://bit.ly/2xtnYhL

Публикувахте от Новините на NOVA в Вторник, 10 март 2020 г.

В БАН се сформира група от специалисти, които да са в помощ на националния кризисен щаб, каза още Ревалски.

По-рано на заседанието на Министерския съвет стана ясно, че българска фирма разработва молекула за обработване на коронавируса. БАН ще съдейства като предостави на разположение суперкомпютъра.

„В България вече имаме възможност да извършваме високоефективни пресмятания. В БАН притежаваме такъв суперкомпютър, ще го предоставим на София тех парк, за да не се налага да чакаме”, каза още Ревалски.