/ iStock/Getty Images
Нов сайт във Варна предоставя подробна информация на украински език за правата на бягащите от войната в Украйна. Това съобщиха от Обществения дарителски фонд за Варна, който е създател на платформата.

В сайта на едно място е събрана полезна информация за ползване на различни здравни, социални, образователни услуги и достъпа на бежанците до пазара на труда. В интернет страницата може да бъде открита подробна информация относно възможностите за безплатна медицинска помощ във Варна, условията за ползване на обществения транспорт, както и отговори на някои от най-често задаваните въпроси от украинските бежанци.

Информацията в сайта е събрана с помощта на съвместен екип от доброволци към дарителския фонд и към Центъра за бежанци от Украйна във Варна. Тя е достъпна на адрес www.varnainfoua.com.  

Инициативата е част от проекта "Обединение за мир" по програмата "Глобални предизвикателства-местни решения".

Основната информация от сайта и отговори на най-често задаваните въпроси от украинските бежанци са отпечатани в брошура. Посредством QR-кодове в брошурата се дава възможност за директен достъп до новия сайт, както и до основни национални портали.

В рамките на проекта "Обединени за мир" във Варна през летните месеци ще функционира и младежки интеграционен център.
БТА