В морската столица зачестяват случаите на наркозависими, които са починали от хероин с примеси. Изследванията са показали, че хероинът се е смесвал с друг изключително опасен наркотик -  фентанил, който е в пъти по-силен, информира NOVA.

Неофициална информация сочи, че за седмица 10 човека са загинали във Варна от свръхдоза на хероин с примеси.

От МВР съобщиха, че фентанилът е засечен на пазара преди около 2 месеца, като преди 2 седмици е имало задържани разпространители. Терапевтът Милена Петрова подава сигнал.

В САЩ тази година са иззели количество фентанил, достатъчно да убие всички американци

"Получихме информация, че приемане на обичайни дози хероин водят до необичайни ефекти. Онзи ден имаше трагичен инцидент, а полицаите ни казаха, че има пет смъртни случаи за седмица само в тяхната смяна", разкри тя. 

Според началника на клиниката по токсикология към ВМА - Варна проф. Снежана Златева острите интоксикации с фентанил не са зачестили в сравнение с миналата година - отново са 3-4 случая. "За първи път установихме бременна жена, зависима от наркотици, която ги предава на детето. Говорим за хероин, метадон и фентанил", обясни тя. 

По думите ѝ фентанилът е съвсем синтентичен опиат - носи много печалба на дилърите, а в САЩ причинява смърт на десетки хиляди души.

"Фентанилът може да е в различни форми - прах, аерозоли, кремове, пластири. Той е 100 пъти по-активен от хероина. Изключително малко количество предизвиква спиране на дишането", заяви проф. Златева
NOVA