Нелегални таксита и камиони останаха без номера
Нелегални таксита и камиони останаха без номера / Дарик Варна, архив

Четири леки автомобила, извършващи нерегламентирани пътнически превози, са спрени от движение за срок от 6 месеца, а шофьорите са наказани. Това съобщи директорът на ДАИ - Варна Коста Панайотов.

Една от спрените от движение коли е била обозначена като такси, но без да има необходимите разрешителни за упражняване на таксиметрова дейност. В другите 3 случая хванатите в нарушение автомобили са били необозначени. На цената на автобусния билет са качвани пътници по градска автобусна линия 13 и направлението Варна-Златни пясъци. Микробус пък е засечен да вози нелегално по линията Варна-Шумен, като пътниците са плащали цената на влаковия билет.

Засечени са и два камиона, извършващи нелегални товарни превози. Те също са с отнети за 6 месеца регистрационни номера.

ДАИ действа по предварителна информация от граждани. Има цели списъци с автомобили, за които има сигнали, че возят нерегламентирано, обясни Панайотов. Проверките се извършват съвместно с Областна администрация и МВР, със съдействието на НАП и Комисията за защита на потребителите.

"За нас е успех ако хванем и един автомобил. По едно направление се движат по няколко нелегални таксита. От момента, в който заловим един от нарушителите, останалите преустановяват дейност. Така проверките до края на деня по същото направление се обезсмислят, разкри местният шеф на автомобилната инспекция.

Проверките за нелегални превози продължават. Сигнали гражданите могат да подават на горещия телефон 500 752, припомнят от ДАИ-Варна.

Възможността за сваляне на номерата на нелицензирани автомобили бе въведена с последните промени в Закона за автомобилните превози, които влезнаха в сила от 1 март. Ако някой извършва обществен транспорт без да притежава необходимите документи, властите свалят предния регистрационен номер на автомобила, като колата се репатрира на служебен охраняем паркинг за 6 месеца. При второ подобно нарушение срокът се удължава на една година. За престоя на служебен паркин провинилият се водач дължи такса.