Недоволни от ОУП граждани блокират бул. Христо Смирненски
Недоволни от ОУП граждани блокират бул. Христо Смирненски / netinfo

Протестен митинг срещу част от идеите, заложени в проекта на Общия устройствен план, ще се проведе от 16 часа по бул. “Христо Смирненски” във Варна, съобщиха организаторите на шествието. Те са против построяването на булевард “Варна” и застрояването на част от университетската ботаническа градина в морската столица.

Изграждането на високоскоростната първокласна градска магистрала “Варна” ще засегне 275 имота, собствениците на които трябва да бъдат обезщетени, тъй като повечето от постройките са законни, твърди Дияна Маринова от Инициативен комитет “Изгрев”. Противниците на идеята за булевард “Варна” предлагат вместо изграждането на новия първокласен път, да се разшири бул. “Христо Смирненски”.

Трасето, проектирано за въпросния булевард, ще се свързва и с място, към което по думите на Панчо Янакиев от инициативен комитет “Виница”, Николай Василев от НДСВ имал апетити. Имотът е най-малко 100 декара и върху него ще бъдат построени 4-етажни сгради, като за целта ще бъде изсечена боровата гора, намираща се до Конната база над “Виница”, допълни Янакиев.

Организаторите на протеста негодуват и срещу заложено в проекта на Общия устройствен план курортно застрояване на близо 200 декара от сега съществуващата университетска ботаническа градина във Варна. Интерес за строителство имат фирмите “Сийланд пропъртис”, “Лазурен бряг 91” и “Бяла бийч тур”, каза Панчо Янакиев.

Към несъгласието на гражданите за изграждане на булевард “Варна” и застрояването на ботаническата градина се присъединява и кметът на район “Приморски” Пламен Градинаров. Той е изпратил писмо със забележки към проекта на общия устройствен план до кмета Кирил Йорданов и до председателя на общинския съвет Борислав Гуцанов.