/ netinfo
От 22 до 25 февруари на посещение във Варна ще пристигне Втората постоянна противоминна група на НАТО, съобщават българските ВМС.

Новите патрулни кораби на ВМС ще се борят с подводници и самолети

Групата ще включва в състава си кораби от ВМС на Германия (FGS Werra), ВМС на Турция (TCG Akcakoca), ВМС на Румъния (ROS LT Lupu Dinescu) и ВМС на България (минен ловец Цибър). 

Целта на съвместното плаване на корабите от Алианса е да се подобри оперативната съвместимост и подготовката на многонационалното съединение при прилагане на процедурите и стандартите на НАТО, да развие военната готовност на участващите сили и да допринесе за морската сигурност в Черно море. 

ВМС ще се сдобият с дронове за обследване на минната обстановка

За времето на развръщането на групата в Черно море са предвидени визити в пристанищата Варна и Констанца, както и участие в българо-румънското противоминно учение „Посейдон” в периода от 1 до 8 март.

На 22 февруари командирът на групата - капитан ІІ ранг Мартин Шварц, придружен от командирите на кораби, ще се срещне с кмета на Община Варна и със заместник-командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

Корабите ще застанат на Морска гара, като на 23 и 24 февруари, събота и неделя, ще бъдат отворени за посещение от граждани и гости на Варна, всяка сутрин от 10.00 до 12.00 часа и следобед от 14.00 до 16.00 часа. При качването на корабите на посетителите ще бъде извършвана проверка от органите на служба „Военна полиция”.