Изображения на част от получените предложения за проекти
Изображения на част от получените предложения за проекти / Министерство на отбраната
С два месеца е удължен срокът за представяне на оферти от корабостроителниците, желаещите да построят новите два многофункционални патрулни кораба за ВМС. Решението е взето по молба на две от фирмите, като новият срок за представяне на офертите е 16 април,  обяви във Варна командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. 

„Увеличава се възможността за повече представители  да влязат в тази процедура. Колкото са повече, толкова по-добра конкуренция. Колкото е по-добра конкуренцията, толкова ще са по-добри резултатите и печалбата ще е на страната на България”, изтъкна контраадмирал Петев, който е председател на междуведомствената работна група.

На въпрос дали поръчката за многофункционалните кораби за ВМС може да се развие по подобие на сделката за придобиване на бойните самолети за ВВС, командирът на морския ни боен флот заяви: „Ние си гледаме нашата процедура. Към момента няма място за притеснение”. 

Седем корабостроителници потвърдиха желание да строят новите кораби за флота. Това са немските „ThyssenKrupp“ и „Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG“, испанската „Navantia“, френската „Naval Group“, „DAMEN“ от Холандия, италианската „Fincantieri“ и българската „МТГ–Делфин“. 

Прогнозната максимална стойност на проекта за двата многофункционални модулни патрулни кораба е 984 млн. лв. с ДДС. Сумата включва разходите за придобиване на корабите, първоначалния комплект ЗИП, средствата за обучение, обучението на екипажите на двата кораба и първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години). Сумата не включва боеприпасите. Финансирането ще е целево от държавния бюджет за период от девет години, се посочва в актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

Корабите трябва да имат възможност за поразяване на брегови и морски цели зад пряката радиолокационна видимост с противокорабни ракети, способност за въздействие по надводни и въздушни цели с артилерийското въоръжение, въздействие по подводен противник с противоподводни торпеда и  въздействие по въздушен противник със зенитни ракети. Заложена е и способност за осигуряване на базирането и управлението на вертолети “Panther”. 

Очаква се първият кораб да бъде приет през 2022 г., а вторият - през 2023 г.

В състава на патрулните сили на ВМС в момента влизат 6 бойни кораба, от които 3 са произведени в бившия СССР и 3 са белгийско производство, клас Е-71, придобити като втора ръка през 2005 г. и 2008 г. Произведените в бившия СССР кораби отстъпват на съвременните тенденции в развитието на оръжието и техниката и изпитват сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части. Тези кораби не са оперативно съвместими със силите на НАТО, което прави невъзможно тяхното участие в колективната отбрана на Алианса. Експлоатират се вече над 30 години, а тяхното оборудване и въоръжение са морално остарели и значително отстъпват на съвременните образци. 

С излизането извън строя на корабите руско производство, поради изтичане на жизнения им цикъл (до 2-3 години), ще се задълбочи дефицитът от корабни единици. В това отношение подмяната им с нови патрулни кораби няма алтернатива, се отбелязва още в актуализирания проект за „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК