/ Thinkstock/Getty Images
Военноморските сили ще придобият автономни апарати за обследване на минната обстановка в плитки и изключително плитки райони. Това съобщи командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, цитиран от "Черно море".

Новите патрулни кораби на ВМС ще се борят с подводници и самолети

Kонтраадмирал Петев обясни, че апаратът автоматично по зададен маршрут изпълнява търсене на мини и при откриване на съмнителни обекти те се обследват от водолазна група. През миналата година, по време на учението "Бриз", такъв апарат е бил използван експериментално със съдействието на ВМС на Белгия.

10 години от вдигането на флага на минен ловец „Цибър”(СНИМКИ)

Апаратът е изключително полезен, защото не излага на опасност живота на моряците, които работят с него, а освен това изключително бързо локализира всеки един контакт. Тези апарати ще бъдат придобити по програмата за сътрудничество с правителството на САЩ.

В цялата схема за придобиването на новите апарати е включено и обучението на използването им, както и поддръжката им, каза контраадмиралът. Предстои разкриването на противоминен център за събиране на данни, което е изключително важно.

Той ще е разположен в Пункт за базиране - Варна, където по-рано днес се проведе тържество по случай 10-ата годишнина от вдигането на флага на минен ловец „Цибър”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК