/ Аделина Ангелова, Facebook - Йорданка Фандъкова
Таксата за предучилищните групи в детските градини във Варна ще бъде намалена от следващата година, решиха днес на своето заседание, проведено онлайн, общинските съветници в крайморски град. Родителите на 5- и 6-годишните деца вече ще плащат по 40, а не по 48 лева на месец. Таксата за първа и втора група в детските градини и в яслите остава непроменена - 48 лева месечно, съобщава БТА.

Промените в наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги бяха направени по предложение на кмета Иван Портних във връзка с решение на Министерския съвет, с което на общините се предоставят по 174 лева за всяко дете в задължителна предучилищна възраст, записано в градина или в училище.

Училища, детски ясли и градини във Варна са готови да отворят врати

От догодина социално слабите родители няма да плащат такса. Близнаците и две деца от едно семейство, записани в подготвителни групи, също ще бъдат освободени от такива задължения. Същото е валидно за деца със заболявания и увреждания и тези, чиито майка или баща са с минимум 70 на сто намалена работоспособност. Няма да се плаща и за момичетата и момчетата на родители, загинали при производствени аварии, природни бедствия или в изпълнение на служебния си дълг.

Съветниците приеха още, че няма да се дължат такси, когато детската градина или група в нея не работят поради аварии, ремонти, карантини и други обективни причини.
БТА